Nieuws/Sport
1429968007
Sport

Maar 1 procent kans op herstel na zenuwscheur

Carrière judoka Savelkouls zo goed als zeker ten einde

Tessie Savelkouls in Frankrijk in actie tegen Romane Dicko.

Tessie Savelkouls in Frankrijk in actie tegen Romane Dicko.

NIEUWEGEIN - Een zenuwscheur in haar rechterbeen bedreigt de topsportcarrière van judoka Tessie Savelkouls. De artsen geven haar slechts 1 procent kans op herstel.

Tessie Savelkouls in Frankrijk in actie tegen Romane Dicko.

Tessie Savelkouls in Frankrijk in actie tegen Romane Dicko.

Dat laat ze weten in een interview op de website van de judobond JBN.

Toch blijft ze geloven in een wonder en wil ze nog geen afscheid te nemen van de topsport. „De kans is heel klein, maar zolang die er is, wil ik er klaar voor zijn om die kans te pakken. Hoe erg het ook allemaal is, ik ben een positief persoon. Ik denk dat mij dat het meeste brengt”, aldus de judoka, die zonder haar fysieke tegenslag en de uitbraak van de coronapandemie aan de Olympische Spelen van Tokio zou meedoen in de klasse boven 78 kilogram.

Onderbeen uit de kom

De scheur in de zenuw kwam aan het licht bij een MRI-scan een paar weken na een acht uur durende knieoperatie in Parijs. Die zware ingreep was nodig nadat de 28-jarige Savelkouls in februari tijdens de Grand Slam in de Franse hoofdstad geblesseerd raakte en per brancard van de tatami moest. Na een worp van de Française Dicko bleef Savelkous’ onderbeen staan en schoot uit de kom, met ernstige gevolgen.

„Ik voelde hoe mijn been bleef staan en onder haar terechtkwam. Meteen voelde ik dat mijn knie ’los’ zat. Dat was ook het eerste wat ik tegen de arts riep: schiet op, mijn knie is uit de kom, trek hem er weer in!”, vertelt Savelkouls. De arts ter plekke slaagde er niet de knie terug in de kom te krijgen, waarna ze in het Parijse ziekenhuis belandde. Daar werd onder meer een bypass voor haar slagader gelegd.

Magneet

Het nieuws over de zenuwscheur kwam hard aan bij de judoka, die eind vorig jaar nog de World Masters in Qingdao won. Ze heeft nauwelijks invloed op het herstel. „Zenuwen kunnen groeien met 1 millimeter per dag, maar als beide uiteinden meer dan 8 centimeter uit elkaar liggen verliezen ze de aantrekkingskracht. Het werkt als een soort magneet”, licht Savelkouls toe. „Bij mij liggen de zenuwuiteinden zo’n 10 centimeter uit elkaar.”