Sport/Voetbal
1433508347
Voetbal

KNVB zint op stevige maatregelen na vertrek Mark Koevermans

Marianne van Leeuwen

Marianne van Leeuwen

Directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen van de KNVB vindt het dieptreurig dat Mark Koevermans na een reeks bedreigingen opstapt bij Feyenoord. Ze heeft woensdag contact opgenomen met het ministerie van Veiligheid en Justitie en is blij dat de overheid net als de voetbalbond op stevige maatregelen zint.

Marianne van Leeuwen

Marianne van Leeuwen

Feyenoord meldde woensdagochtend dat algemeen directeur Koevermans opstapt. De oud-proftennisser heeft na een reeks incidenten niet langer het gevoel goed te kunnen functioneren en beslissingen te kunnen nemen. Bij Koevermans werden in september ’s nachts de ruiten ingegooid en zijn voordeur beklad, vermoedelijk door leden van de harde kern van de club.

„Als een bestuurder om die reden opstapt is dat op de eerste plaats dieptreurig voor hem en zijn omgeving”, reageert Van Leeuwen. „We hebben deze collega-bestuurder om die reden vanochtend al van ons medeleven op de hoogte gesteld.”

„Op de tweede plaats treft dit ook ons voetbal. In een verhardende atmosfeer binnen de maatschappij ontkomt het voetbal niet aan de extreme uitwassen daarvan”, vervolgt Van Leeuwen. „Het betaald voetbal is, zo blijkt, een omgeving waarin kleine maar in hun gedrag hardnekkige delen van het publiek zich ernstig misdragen, met name aan het adres van andere supporters, bestuurders en voetballers. In stadions, op internet, rond wedstrijden en zelfs op plaatsen ver van stadions en op dagen dat er niet gevoetbald wordt.”

„Dit moet stoppen”, stelt Van Leeuwen. „Ik ben er als directeur betaald voetbal meer dan blij mee dat de overheid samen met ons op snelle en stevige maatregelen zint. Er is daarover vandaag al contact geweest met het ministerie van Veiligheid en Justitie.”