Sport/Wielrennen
1433885452
Wielrennen

Mathieu van der Poel weer Nederlands kampioen veldrijden

Mathieu van der Poel schiet weer met scherp.

Mathieu van der Poel schiet weer met scherp.

Mathieu van der Poel is in Rucphen voor de zesde keer op rij Nederlands kampioen veldrijden geworden. De regerend wereldkampioen van Alpecin-Fenix was zoals verwacht veel te sterk voor de rest van het deelnemersveld. Het zilver was voor Lars van der Haar. Joris Nieuwenhuis pakte het brons, nog voor de tegenvallende Corné van Kessel.

Mathieu van der Poel schiet weer met scherp.

Mathieu van der Poel schiet weer met scherp.

Van der Poel, die over een week 25 jaar wordt, veroverde zijn eerste nationale titel bij de senioren in 2015 in Veldhoven. Zijn zege in Rucphen betekende zijn twintigste overwinning in 21 veldritten waarin hij deze winter startte.

De waarde van een nationale titel is voor een veelwinnaar als Van der Poel misschien niet zo groot meer. „Maar als ik ’m niet zou pakken, zou ik er wel wakker van liggen”, vertelde hij na een wedstrijd waarin hij van start tot finish op kop reed.

Van der Haar kon hem alleen in de eerste halve ronde volgen en besefte dat zilver opnieuw het hoogst haalbare was. Zeker na een val in de tweede ronde. „Dat gebeurde net op een moment dat ik dacht dat ik iets dichterbij kwam. Jammer, maar op dat moment weet je dat je voor de tweede plaats rijdt. Dan staat Mathieu niet meer onder druk en maakt hij sowieso geen fouten.”

Het parcours in Rucphen met veel bochten kon de winnaar maar matig bekoren. „Ik heb me niet echt geamuseerd. Het ene parcours is mooier dan het andere. Maar daar moet je je bij neerleggen. Mooi in ieder geval dat er zo veel publiek komt kijken.”

Eerste titel Alvarado

Ceylin del Carmen Alvarado veroverde voor het eerst de nationale titel bij de elitevrouwen. De 21-jarige Rotterdamse van de ploeg Alpecin-Fenix was in Rucphen een klasse apart. Het zilver was voor Annemarie Worst. Titelverdedigster Lucinda Brand finishte als derde.

Alvarado is van plan bij het WK uit te komen in de beloftencategorie. Daarin werd ze vorig jaar als topfavoriete geklopt door haar landgenote Inge van der Heijden. Reden voor haar nog een poging te doen, hoewel ze inmiddels de wereldranglijst aanvoert. Alvarado won deze winter al twaalf wedstrijden.