Sport/Voetbal
1435898835
Voetbal

Verontwaardiging over feest Willem II-fans

Van afstand houden is geen sprake.

Van afstand houden is geen sprake.

Bij het Europa League-duel met Rangers (4-0 nederlaag) mochten in Tilburg geen Willem II-fans aanwezig zijn, maar buiten het stadion bouwden de fans van de Tricolores wel een feestje. Dat zorgde voor de nodigde verontwaardigde reacties. En zes arrestaties.

Van afstand houden is geen sprake.

Van afstand houden is geen sprake.

Volgens het Brabants Dagblad werden zes mensen aangehouden nadat in de buurt van het Willem II-stadion een flinke hoeveelheid zwaar, illegaal vuurwerk werd gevonden. De Explosieve Opruimingsdienst kwam ter plaatse om het onschadelijk te maken.

Op Twitter doken beelden op waarop te zien is dat de coronaregels niet door alle fans in acht worden genomen. Tegenover Omroep Brabant gaf een woordvoerder van de gemeente aan dat er een vergunning is afgegeven voor de bijeenkomst van supporters die donderdag aan het einde van de middag begon.

„Voor het eerst in vijftien jaar spelen we Europees voetbal. En daar zijn we trots op. We zijn niet gek en we weten ook wel dat er dan gefeest wordt”, zegt een woordvoerder van de gemeente. „Wij zien vooral beelden van mensen die hun handen bij binnenkomst ontsmetten.”

Fans van Willem II bekijken de wedstrijd in de buitenlucht.

Fans van Willem II bekijken de wedstrijd in de buitenlucht.

Een kleine groep Willem II-fans keerde zich donderdagavond tegen de Mobiele Eenheid. Er werd met vuurwerk gegooid. Ook vlogen er blikken bier door de lucht en wordt er tegen ME-busjes geslagen, meldt Omroep Brabant.

Het gaat om een groep van ongeveer vijftig supporters. De fans verlieten al schreeuwend het plein naast de Euroscoop. Op de kruising van de Stappegoorweg en de Curlingstraat werd de groep tegengehouden door de ME. Er zijn onder meer honden ingezet om de supporters terug te drijven richting het plein. Op het plein zelf is ook een vechtpartij uitgebroken. De ME werd ingeschakeld om de boel te sussen.

De polarisering rond het coronavirus neemt toe en dat is zorgelijk nu we misschien op een nieuwe lockdown afstevenen, zegt Wierd Duk in een nieuwe podcast.

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff heeft geen goed woord over voor de actie van de fans. „Wtf Tricolores! Dit gaat gruwelijk mis zo”, laat de politicus weten via Twitter.

Maarten Brink voorzitter van de politievakbond ACP Zeeland-West Brabant is niet mals met zijn kritiek op de gemeente. „Politieagenten vragen zich echt af hoe bestuurders het in hun hoofd halen een vergunning te verlenen voor dit soort ’bijeenkomsten’. Ik heb het antwoord ook niet. Hier begrijp ik helemaal niets van. Niets. Ik hoop dat hier het laatste woord niet over gesproken is.”

Fans onder vergrootglas

Afgelopen weekeinde werd er bij een aantal wedstrijden in de Eredivisie niet genoeg afstand gehouden op de tribunes. Dit leidde tot irritatie bij premier Rutte en burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. De laatste dreigde zelfs De Kuip weer supportersvrij te maken als de coronaregels niet in acht worden genomen bij het volgende thuisduel van Feyenoord.

De woordvoering van de politie was laat in de avond niet bereikbaar voor commentaar op het ingrijpen van de Mobiele Eenheid.