Sport/Voetbal
1435968236
Voetbal

Het is onzeker of Antwerp de bekerfinale tegen Club Brugge kan spelen

Profvoetbal in Antwerpen voorlopig óók verboden

De fans van FC Antwerp.

De fans van FC Antwerp.

ANTWERPEN - Het verbod voor teamsporten in de Belgische regio Antwerpen geldt ook voor het profvoetbal. Dat heeft gouverneur Cathy Berx bevestigd.

De fans van FC Antwerp.

De fans van FC Antwerp.

In het betreffende gebied zijn de coronamaatregelen deze week verscherpt, omdat het aantal besmettingen met het virus toenam.

Alleen als er nationaal een andersluidend advies komt, zou er een uitzondering gemaakt kunnen worden. Vooralsnog is dat niet het geval. Daardoor is het onzeker of Antwerp de bekerfinale tegen Club Brugge kan spelen en Beerschot het duel om promotie tegen OH Leuven. Beide duels staan voor komend weekeinde gepland, buiten de provincie Antwerpen.

De wedstrijden op zich zijn niet direct de grootste zorg van Berx, maar wel het gedrag van supporters. Die zouden uitgebreid en vooral gezamenlijk aan het feesten kunnen gaan bij succes voor één van de verenigingen uit Antwerpen.

Woordvoerder van de Pro League, Stijn Van Bever, zegt echter dat de duels doorgaan. „We willen bewijzen dat we wedstrijden op een veilige manier kunnen organiseren. Dat zal zonder toeschouwers gebeuren en met de protocollen die we hebben uitgetekend. Zie de wedstrijden als de ultieme lakmoesproef met het oog op de competitiestart een week later.”

Afgezien van Antwerp en Beerschot zijn de nieuwe besluiten ook voor KV Mechelen, Westerlo en Union problematisch. Zij zijn nu genoodzaakt om ofwel contactloos te trainen in kleinere groepjes, ofwel hun trainingen te verplaatsen naar een andere provincie. „In de verordening staat ook aangegeven dat mensen hun beroep kunnen blijven uitoefenen. Daar willen we ook de aandacht nog wel op vestigen”, zegt Van Bever.

Wat de competitiestart betreft houdt de Pro League nog steeds geen rekening met uitstel. „Wij zetten op dit moment alles op alles om het seizoen te laten starten zoals gepland, op 8 augustus.”