Nieuws/Sport
1436052611
Sport

Sport Kort: Kiran Badloe in de race voor prestigieuze zeiltitel

In de rubriek Sport Kort besteedt Telesport aandacht aan het dagelijkse nieuws. Deze rubriek wordt gedurende de dag continu ververst met het laatste nieuws en de prestaties van onze landgenoten bij diverse sportevenementen.

Blijf zo altijd op de hoogte van al het sportnieuws. Voor het voetbal-, tennis-, schaats-, autosport-, wieler- en dartnieuws hebben we op onze website speciale pagina’s ingericht, waarop de belangrijkste zaken in deze sporten worden uitgelicht. In deze rubriek Sport Kort komen hoofdzakelijk de overige berichten aan bod.

Nominatie Badloe voor beste zeiler van het jaar

21.21 uur: Kiran Badloe is door de internationale zeilbond World Sailing genomineerd voor de verkiezing van beste zeiler van het jaar. De 27-jarige Hagenaar staat op een lijst van 39 zeilers.

Badloe behaalde dit jaar in de RS:X-klasse de olympische titel, de wereldtitel en de Europese titel.

De genomineerden zijn gekozen door een jury, waarin ook vijf winnaars van de prijs (World Sailing Award) zitten. Zeilfans kunnen nu online hun stem uitbrengen. De uitreiking van de prijs gebeurt digitaal, op 2 december.

Wereldkampioen Herlings krijgt opnieuw prijs van motorsportbond

19.35 uur: Jeffrey Herlings is onderscheiden door de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). De Nederlandse wereldkampioen in de MXGP kreeg donderdag in Veghel de Hans de Beaufort-beker uitgereikt, de belangrijkste prijs in de Nederlandse motorsport. Herlings ontving de prijs uit handen van Frits van Eerd, topman van Jumbo en sponsor van Herlings.

„Dit had ik écht niet aan zien komen. Dit is de vierde keer dat ik deze prijs krijg en het is altijd weer bijzonder. Het was een zwaar seizoen, maar met een wereldtitel en nu deze prijs erbij is het heel erg mooi”, aldus Herlings.

De Hans de Beaufort-beker is vernoemd naar een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog die rijdend op zijn motor zijn leven riskeerde voor anderen. De beker wordt sinds 1947 uitgereikt in jaren dat een Nederlandse motorsporter een bijzondere prestatie levert. Herlings won de prijs eerder in 2015, 2016 en 2018. Zijspancrosser Daniël Willemsen nam de Hans de Beaufort-beker vijf keer in ontvangst.

Keeper Marciano verdedigt doel van Feyenoord tegen Slavia Praag

17.34 uur: Ofir Marciano verdedigt vanaf 18.45 uur het doel van Feyenoord tijdens de uitwedstrijd tegen Slavia Praag in de Conference League. De 32-jarige keeper uit Israël vervangt Justin Bijlow, die dinsdag na een positieve coranatest in quarantaine is gegaan.

Feyenoord nam Marciano afgelopen zomer transfervrij over van Hibernian. De Israëliër verving Bijlow eerder dit seizoen tijdens de uitwedstrijd tegen Elfsborg van de play-offs voor de Conference League. Feyenoord verloor dat duel met 3-1. Fredrik Aursnes heeft ook weer een basisplaats bij Feyenoord. Alireza Jahanbakhsh start daardoor op de bank.

Feyenoord overwintert voor het eerst in zeven jaar in Europa als het minimaal gelijkspeelt tegen Slavia, dat op een achterstand van 4 punten de huidige nummer 2 van de poule is. Feyenoord sluit de groepsfase van de Conference League op 9 december af met een thuiswedstrijd tegen Maccabi Haifa.

Opstelling Feyenoord: Marciano; Pedersen, Trauner, Senesi en Malacia; Aursnes,Til en Kökçü; Toornstra, Linssen en Sinisterra.

Shorttrackers halen maximaal aantal startplekken voor Spelen

14.55 uur: De Nederlandse shorttrackers hebben bij de wereldbekerwedstrijd in Dordrecht ook het derde startbewijs op de 1500 meter voor de Olympische Spelen veiliggesteld. Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Jens van ’t Wout plaatsten zich alle drie voor de halve finales en haalden daarmee het maximale aantal startplekken voor de Spelen van Beijing binnen.

Knegt won op de eerste van vier dagen van de wereldbeker in Dordrecht zijn kwartfinale, voor De Laat. Van ’t Wout werd in zijn heat derde. De Nederlandse shorttrackploeg mag daardoor op de Spelen in actie komen met het maximale aantal van vijf mannen en vijf vrouwen en heeft drie startplekken op alle individuele afstanden. Nederland was tot donderdag nog niet zeker van het derde startbewijs voor de mannen op de 1500 meter.

De halve finales van de 1500 meter worden zaterdag verreden. Bij de shorttracksters plaatsten Suzanne Schulting en Rianne de Vries zich voor de halve finales. Xandra Velzeboer werd in haar kwartfinale vierde en miste de halve finales. Bij de vrouwen waren alle startbewijzen al binnengehaald.

Op de 500 meter bereikten Schulting, Velzeboer en Selma Poutsma de kwartfinales. Van ’t Wout en Dylan Hoogerwerf lukten dat bij de mannen ook. De Laat werd in de voorrondes gediskwalificeerd.

Op de gemengde relay (vrouwen en mannen) kwalificeerde het Nederlandse team zich voor de halve eindstrijd. In de eerste kwartfinale eindigden Hoogerwerf, Poutsma, Schulting en Van ’t Wout als tweede achter Canada. De nummers 1 en 2 uit elke kwartfinale gaan door naar de volgende ronde.

Atletiekwedstrijden Diamond League doen in 2022 14 steden aan

12:45 uur De Diamond League, een serie atletiekwedstrijden over de hele wereld, doet volgend jaar veertien steden aan. De finale vindt volgend jaar, op 7 en 8 september, plaats in Zürich.

Het nieuwe Diamond League-seizoen wordt op 13 mei ingeluid in Qatar, waarna de atleten op 21 mei hun opwachting maken in Birmingham of Londen. Dat wordt in een later stadium bepaald.

China is twee weken achter elkaar gastheer; op 30 juli en op 6 augustus. Alleen Shanghai is nog bekendgemaakt als gaststad. In totaal zijn er negen wedstrijden in Europa, waaronder op 2 september in Brussel.

De organisatie benadrukt dat de kalender nog kan veranderen gezien de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus.

Afrikaanse voetballanden steunen waarschijnlijk tweejaarlijks WK

11:57 uur De Afrikaanse landen die aangesloten zijn bij wereldvoetbalbond FIFA zullen waarschijnlijk in groten getale de plannen voor een tweejaarlijks WK voetbal steunen. De Afrikaanse voetbalfederatie CAF komt vrijdag bijeen in Caïro voor een extra congres en verwacht wordt dat de landen daar hun goedkeuring aan de plannen van de FIFA geven.

CAF-voorzitter Patrice Motsepe uit Zuid-Afrika heeft eerder al zijn steun toegezegd aan het plan om het wereldkampioenschap voetbal iedere twee jaar te houden in plaats van om de vier jaar, zoals nu het geval is. „De ontwikkelingslanden hebben het meeste voordeel bij een WK iedere twee jaar”, zei Motsepe daarover.

De CAF-voorzitter is een bondgenoot van FIFA-voorzitter Gianni Infantino, die er veel aan gelegen is om het voorstel aangenomen te krijgen. De voetbalbonden van Europa en Zuid-Amerika hebben zich echter tegen de plannen uitgesproken.

Maleisië verstrekt geen visa aan squashteam uit Israël

10:45 uur Maleisië weigert visa te verstrekken aan Israëlische deelnemers aan een groot internationaal squashtoernooi volgende maand. De mondiale bond World Squash Federation hoopt dat er een oplossing kan komen voor de deelname van Israël aan het wereldkampioenschap voor teams, dat van 7 tot en met 12 december plaatsvindt in hoofdstad Kuala Lumpur.

De WSF laat weten op de hoogte te zijn van de berichten „dat de Maleisische autoriteiten momenteel geen visa hebben geaccepteerd dan wel verstrekt aan het squashteam uit Israël.” „De WSF heeft zich verbonden aan het principe van een open en inclusief wereldkampioenschap waarin alle aangesloten landen die willen deelnemen welkom zijn”, aldus de bond.

De internationale bond zegt in contact te staan met de squashbond van Maleisië en hoopt dat een eerlijke en praktische oplossing kan worden bereikt. De Israëlische squashbond overweegt naar het internationale sporttribunaal CAS te stappen als de WSF de situatie niet kan oplossen. „Het is een schande dat ze sport met politiek vermengen”, zei voorzitter Aviv Bushinsky.

Het overwegend islamitische Maleisië onderhoudt geen diplomatieke relaties met Israël. In 2019 werd het land de organisatie afgenomen van de wereldkampioenschappen para-zwemmen omdat het dreigde geen Israëlische deelnemers toe te laten.

LeBron James keert sterk terug na zijn eerste schorsing

07:51 uur LeBron James is sterk teruggekeerd na de eerste schorsing ooit in zijn basketballoopbaan. De 36-jarige James leidde zijn club Los Angeles Lakers in overtime langs Indiana Pacers: 124-116. Na de reguliere speeltijd was de stand 112-112.

James nam in Gainbridge Fieldhouse in Indianapolis 39 punten voor zijn rekening, waarvan 8 in de verlenging. Daarmee was hij in de overtime goed voor twee derde van de productie van de Lakers.

„Ik heb gewoon de kansen gepakt die de verdediging me gaf en heb gewoon geprobeerd in een ritme te komen. Ik begrijp dat het de slotfase was, de tijd waarin het moest gebeuren, vooral in het vierde kwart en de overtime”, zei James. „Chris Duarte maakte een ongelooflijk punt om het naar de verlenging te sturen. Daarin probeerde ik gewoon mijn aandeel te hebben en dat had ik ook met een paar shots.”

James werd deze week voor het eerst in zijn imposante loopbaan geschorst. Hij sloeg in de nacht van zondag op maandag tijdens de wedstrijd tegen Detroit Pistons al dan niet expres in het gezicht van Isaiah Stewart, die daar een bloedende wond boven zijn oog door opliep. James werd pas voor de tweede keer in zijn carrière van het veld gestuurd.

Zonder James verloren de Lakers in de nacht van dinsdag op woensdag met 106-100 van New York Knicks. De ploeg uit Los Angeles is bezig aan een matig seizoen. Van de twintig wedstrijden werd slechts de helft gewonnen.

Eerland op WK in tweede ronde uitgeschakeld

07:30 uur Het is tafeltennisster Britt Eerland op het WK tafeltennis net niet gelukt de kwartfinales te bereiken. De 27-jarige Eerland moest in Houston met 4-3 haar meerdere erkennen in de Japanse Saka Shibata. Het werd 11-3 7-11 11-13 11-4 11-5 6-11 11-6 voor de Aziatische.

In de beslissende game keek Eerland continu tegen een achterstand aan tegen de nummer 43 van de wereld. Zelf bezet Eerland plek 28 op de mondiale ranglijst.

Eerland was de enige Nederlandse deelneemster in de Verenigde Staten. Ze was het WK begonnen met een 4-3-zege op de Servische Sabina Surjan. Op het wereldkampioenschap zijn zeven zeges vereist voor de wereldtitel.