Nieuws/Sport
1437517395
Sport

Sport Kort: Martens en Van der Gragt kampioen met FC Barcelona

AMSTERDAM - In de rubriek Sport Kort besteedt Telesport aandacht aan het dagelijkse nieuws. Deze rubriek wordt gedurende de dag continu ververst met het laatste nieuws en de prestaties van onze landgenoten bij diverse sportevenementen.

Blijf zo altijd op de hoogte van al het sportnieuws. Voor het voetbal-, tennis-, schaats-, autosport-, wieler- en dartnieuws hebben we op onze website speciale pagina’s ingericht, waarop de belangrijkste zaken in deze sporten worden uitgelicht. In deze rubriek Sport Kort komen hoofdzakelijk de overige berichten aan bod.

Voetbal: FC Barcelona kampioen in Spanje

20.25 uur: De voetbalvrouwen van Barcelona, met de Nederlandse speelsters Lieke Martens en Stefanie van der Gragt, zijn nu ook officieel uitgeroepen tot kampioen van Spanje. Het uitvoerend comité heeft dat vrijdag bekrachtigd door gehoor te geven aan een eerder voorstel van de nationale voetbalbond.

De beslissing is genomen op basis van hoe de stand was op het moment dat de competitie wegens de uitbraak van het coronavirus werd afgebroken. Samen met Atlético Madrid, de nummer 2, mag Barcelona volgend seizoen ook in de Champions League uitkomen.

In Spanje is er nog wel sprake van dat de competitie bij de mannen alsnog wordt uitgespeeld, al is dat verre van zeker.

Geen EK’s paardensport in 2021

20.24 uur: De olympische disciplines in de paardensport zien in 2021 af van hun Europese titelstrijd. Het gaat om springen, dressuur en eventing. Dat heeft de overkoepelende instantie FEI besloten. De evenementen zijn niet te combineren met de Olympische Spelen van Tokio, die wegens de uitbraak van het coronavirus zijn verschoven naar de zomer van 2021.

Het EK springen en dressuur zou worden gehouden in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, het evenement bij de eventing in het Franse Haras du Pin.

Voetbal: Moeskroen blijft toch in hoogste klasse Belgisch voetbal

17.35 uur: Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport heeft besloten om voetbalclub Moeskroen een proflicentie voor het komen seizoen in de hoogste klasse van België te geven. De licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) had dit eerder geweigerd omdat de club met te grote tekorten zou kampen. „Maar dit is de enige juiste beslissing”, zei clubvoorzitter Patrick Declerck.

Het was al de vijfde keer in zes seizoenen dat Moeskroen zich via het arbitragehof moest verzekeren van een langer verblijf op het hoogste niveau. Begin april vond de licentiecommissie nog dat de Henegouwse club moest worden teruggezet naar de tweede amateurklasse.

„We zijn erg blij met deze beslissing”, zegt Declerck. „We hebben heel hard gewerkt aan dit dossier, zodat de club kan blijven bestaan. Hoewel onze middelen beperkt zijn hebben we onze plaats bij de elite van het Belgisch voetbal behouden. Sommigen zien ons nog steeds liever verdwijnen, maar we hebben niet de gewoonte om op te geven. We blijven onze dagelijkse strijd voortzetten om het avontuur van Moeskroen voort te zetten. We zien de toekomst rooskleurig tegemoet.”

Eerder deze week kreeg ook Standard groen licht van het arbitragehof om op het hoogste niveau te blijven. KV Oostende, de derde eersteklasser die geen licentie kreeg, moet nog geduld hebben. Als ook deze ploeg goed nieuws krijgt, is de degradatie van Waasland-Beveren een feit.

Waterpolo: Rotterdams kwalificatietoernooi waterpoloërs nu in februari

17.35 uur: Het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) voor de Nederlandse waterpoloërs in Rotterdam is verschoven naar februari 2021. Dat heeft de overkoepelende organisatie FINA laten weten. Het evenement was eerder al naar 31 mei van dit jaar verplaatst, maar ook deze datum is door de uitbraak van het nieuwe coronavirus niet haalbaar.

In Rotterdam strijden 12 landen om 3 tickets voor de Olympische Spelen van Tokio, dat in de zomer van volgend jaar wordt gehouden. Nederland is in de groepsfase ingedeeld met Duitsland, Kroatië, Rusland, Argentinië en een nog nader te bepalen team uit Azië.

Het OKT voor vrouwen wordt in het Italiaanse Triëst gehouden en vindt definitief in januari 2021 plaats. De Nederlandse vrouwen doen mee aan dit toernooi.

Volleybal: Geen Nations League voor volleybalsters in 2020

13.18 uur: Geen Nations League dit jaar voor de volleybalsters. De internationale federatie FIVB heeft de editie van 2020 geschrapt. Het toernooi voor zestien landen zou op 19 mei van start gaan, maar werd eerder al uitgesteld vanwege het coronavirus.

De FIVB hoopte een nieuwe periode voor later in het jaar te vinden, maar heeft nu besloten om de Nations League in 2020 helemaal te schrappen. Dat geldt zowel voor de mannen als de vrouwen. Het is de bedoeling dat er volgend jaar wel weer een Nations League wordt gehouden, met de finalerondes in Italië (mannen) en China (vrouwen).

Apeldoorn zou dit jaar in Omnisport een van de speelrondes uit de groepsfase huisvesten.

Amateurvoetbal: Clubs zien voetballen zonder publiek niet zitten

11.59 uur: Wedstrijden in het amateurvoetbal zonder publiek? Ben van Olffen, voorzitter van de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV), ziet het niet snel gebeuren. „Voor verenigingen is het moeilijk om daar toezicht op te houden en te handhaven. Want er lopen ook heel wat mensen op een sportpark rond die daar gebruik van maken”, zegt Van Olffen. „Ik zie dus praktische problemen ontstaan.”

Voorzitter Mart Vergouwen van VV Katwijk, in het inmiddels beëindigde seizoen de nummer 1 van de tweede divisie, zei bij Omroep West dat clubs uit de top van het amateurvoetbal niet zonder publiek gaan spelen. „Dat is een absolute no-go, in ieder geval voor het eerste elftal”, aldus Vergouwen, die na een belronde langs andere voorzitters van clubs uit de tweede divisie concludeerde dat ze er vrijwel allemaal hetzelfde over denken.

Het kabinet maakte deze week bekend dat er, op voorwaarde dat het coronavirus onder controle blijft, vanaf 1 september weer sportwedstrijden gehouden mogen worden, maar dan wel zonder publiek. Dat geldt niet alleen voor het betaalde voetbal, maar ook voor de amateurs.

„Zeker bij clubs uit de Bollenstreek komt er veel publiek op wedstrijden af”, zegt Van Olffen. „Die clubs lopen veel inkomsten mis als er geen toeschouwers welkom zijn. Maar derby’s in de derde of vierde klasse trekken normaal gesproken ook een paar honderd mensen. Dat betekent ook goede inkomsten voor die clubs. In praktische zin wordt het heel moeilijk voor clubs om te handhaven dat er geen publiek is. Want wat zijn toeschouwers? Ook jeugdspelers die na hun eigen wedstrijd blijven kijken bij het eerste? En hoe ga je mensen weren bij de poort?”

Voetbalbond KNVB heeft samen met sportkoepel NOC*NSF intensief overleg met de overheid. Publiek langs de lijn is een van de onderwerpen. De KNVB hoopt dat na 1 september, als ook de kantines weer open mogen, toch gefaseerd publiek kan worden toegelaten. „Als de jeugd mag voetballen, mogen de ouders dan langs de lijn staan? Over zulke praktische zaken hebben we het allemaal”, aldus een woordvoerder van de KNVB. De bond heeft volgens hem nog geen signalen gekregen van clubs die weigeren om zonder publiek te voetballen.

Algemeen: Zorgen bij sportclubs om terugloop ledenaantal door coronacrisis

08.01 uur: Zo’n 40 procent van de sportclubs in Nederland maakt zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de vereniging. Clubs zijn bang voor terugloop van het aantal leden en vrijwilligers en misgelopen inkomsten. Dat staat in een onderzoek van het Mulier Instituut naar de impact op Nederlandse sportverenigingen van de beperkende maatregelen die de overheid heeft genomen om verspreiding van het virus in te dammen.

Het sociaalwetenschappelijk sportonderzoekinstituut deed het onderzoek in opdracht van NOC*NSF. Begin april lanceerde het Mulier Instituut een online-enquête, die werd ingevuld door 3256 verenigingen. Het onderzoek vond plaats in de periode van 1 tot en met 13 april, toen nog veel onduidelijkheid bestond over de duur, de inhoud en de gevolgen van de maatregelen. Het Mulier Instituut benadrukt dat vervolgonderzoek nodig is om de impact van de crisis op de langere termijn te achterhalen.

Basketbal: Nederlandse Eredivisie niet zonder publiek

07.30 uur: De Nederlandse basketbalcompetitie gaat niet van start zolang er geen publiek aanwezig mag zijn. De ploegen uit de Dutch Basketball League (DBL) hebben dat onderling afgesproken. „Spelen zonder toeschouwers past niet bij het basketbal. Clubs spelen voor het publiek”, schrijven ze.

Het seizoen 2019-2020 werd eind maart voor beëindigd verklaard vanwege de coronacrisis. Het bestuur van de DBL besloot geen kampioen aan te wijzen. Het is de vraag wanneer de basketballers weer de zaal in kunnen. In principe mogen er vanaf 1 september weer sportwedstrijden worden gehouden, ook binnen. Publiek is dan nog niet welkom. Minister Hugo de Jonge meldde donderdag dat grote evenementen met veel publiek pas gehouden kunnen worden als er een vaccin is gevonden tegen het coronavirus.

De DBL mikt op een start van de competitie in het vierde kwartaal van dit jaar. De organisatie lobbyt samen met de Nederlandse basketbalbond en sportkoepel NOC*NSF bij de overheid om zo snel mogelijk mét publiek te kunnen beginnen. Als blijkt dat bij de basketbalwedstrijden slechts een deel van het gebruikelijke toeschouwersaantal de zaal in mag, overweegt de DBL een zogeheten leaguepass uit te brengen waarmee fans online de duels live kunnen volgen.

De organisatie heeft de inschrijftermijn voor de nieuwe competitie opgerekt van 1 mei naar 1 september. De toelatingseisen zijn tijdelijk versoepeld. „Dit is juist het ideale moment voor potentiële toetreders om in te groeien in de DBL”, zegt voorzitter Ramses Braakman, die ook hoopt dat Apollo Amsterdam zich nu alsnog weer inschrijft. „Door de nieuwe werkelijkheid die de crisis afdwingt, ontstaan namelijk ook kansen om de DBL in aantal clubs te laten groeien en zo nog meer ruimte te geven aan Nederlands talent.”