Sport/Tennis
1442464401
Tennis

Teleurgestelde Roger Federer (39) meldt zich af voor Olympische Spelen

Roger Federer

Roger Federer

TOKIO - Roger Federer (39) zal toch niet namens Zwitserland deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio. Zijn knie heeft in het grasseizoen weer zoveel opgespeeld, dat hij zich genoodzaakt voelt om niet naar Japan af te reizen. „Ik ben erg teleurgesteld.”

Roger Federer

Roger Federer

Dit heeft Zwitser laten weten op sociale media. „Het was altijd een eer en een hoogtepunt van mijn carrière om telkens namens Zwitserland tijdens de Spelen te tennissen. Ik ben alweer begonnen met ’revalideren’, zodat ik later dit seizoen op de ATP-tour terug kan keren. Ik wens de gehele Zwitserse ploeg alle succes en zal jullie thuis toejuichen. Hup Zwitserland”, schrijft hij.

Het zou voor hem zijn vijfde deelname zijn. Federer, die onlangs op Wimbledon in de kwartfinales werd uitgeschakeld, won een gouden plak op de Spelen van 2008 in Peking; in het dubbelspel met Stan Wawrinka. Vier jaar later pakte hij in het enkelspel zilver; hij verloor toen in Londen in de finale van de Schot Andy Murray. Voor de Spelen van 2016 meldde Federer zich ook af.

Het tennistoernooi in Tokio was voor de afmelding van Federer al behoorlijk gedevalueerd. Eerder meldden ook onder anderen Dominic Thiem en Rafael Nadal zich af voor de Spelen. Novak Djokovic, die afgelopen zondag op Wimbledon zijn twintigste grandslamtitel veroverde, bekende te twijfelen over zijn deelname. Bij de vrouwen ontbreken Serena Williams en Simona Halep.

Federer maakte in maart van dit jaar zijn rentree op de tour. Hij trok zich vorige maand terug uit Roland Garros om optimaal voorbereid aan het grasseizoen te beginnen. Op Wimbledon verloor hij bij de laatste acht van de Pool Hubert Hurkacz. „Ik moet mij herpakken. Na Wimbledon gaan we altijd om de tafel zitten en praten over de verdere plannen. Ik heb daar nu wel een paar dagen voor nodig”, zei Federer al na zijn nederlaag op zijn favoriete grandslamtoernooi.

Op de Spelen van Rio 2016 in Rio de Janeiro ging de olympische tennistitel naar Murray, die in de finale de Argentijn Juan Martín del Potro de baas was.