Sport/Wielrennen
1442787691
Wielrennen

Van Vleuten stelt teleur

Ellen van Dijk prolongeert wereldtitel tijdrijden op WK in Australië

Een dolblije Ellen van Dijk

Een dolblije Ellen van Dijk

Ellen van Dijk is in het Australische Wollongong voor de derde keer wereldkampioen tijdrijden geworden. De wielrenster uit Woerden was over 34 kilometer in een tijd van 44 minuten en 28 seconden duidelijk de snelste.

Een dolblije Ellen van Dijk

Een dolblije Ellen van Dijk

Het zilver was voor de Australische Grace Brown, die 12 seconden toegaf. De Zwitserse Marlen Reusser, de Europees kampioene, werd op 41 seconden derde.

Annemiek van Vleuten viel tegen met de zevende tijd. Shirin van Anrooij eindigde als dertiende en slaagde er ook niet in de wereldtitel bij de beloften te veroveren. De Italiaanse Vittoria Guazzini was de snelste bij de rensters onder 23 jaar. Van Anrooij, die in juli Guazzini bij de EK nog had geklopt, moest ditmaal genoegen nemen met zilver.

Mentale aspect

Van Dijk had zich fysiek terdege voorbereid op de tijdrit bij de wereldkampioenschappen wielrennen in Australië. Maar meer nog weet ze haar zondag veroverde derde wereldtitel aan het mentale aspect. „Ik had een mooi jaar achter de rug in de regenboogtrui. Dit was eigenlijk niet mijn parcours. Ik dacht: ik geef alles en het podium halen zou mooi zijn”, vertelde de 35-jarige Woerdense nadat ze haar vorig jaar in Brugge veroverde titel met succes had verdedigd. In Florence was ze in 2013 al eens de beste van de wereld geweest.

Van Dijk was eerder naar Australië afgereisd dan haar concurrentes als de Australische Grace Brown (zilver), de Zwitserse Marlen Reusser (brons) en Annemiek van Vleuten (zevende), die alle drie nog de Vuelta voor vrouwen hadden gereden. „Ik heb me goed voorbereid met mijn coach Josu Larrazabal en mijn vriend Benjamin. Maar ik heb steeds gedacht: lukt het niet, dan heb ik nog steeds een mooi jaar gehad.”

Werelduurrecord

Van Dijk was eerder de beste van de wereld in 2013 (Florence) en vorig jaar in Brugge. In mei van dit jaar veroverde de renster van Trek-Segafredo ook het prestigieuze werelduurrecord.

Vooraf werd gedacht dat het parcours in Wollongong met twee klimmetjes net te zwaar zou zijn voor de 35-jarige Woerdense. Maar het feit dat ze eerder naar Australië was afgereisd dan veel van haar concurrentes die een week geleden nog finishten in de Vuelta voor vrouwen betaalde zich wellicht uit.

Van Vleuten, de winnares van de Vuelta, was bij het eerste meetpunt al 26 seconden langzamer dan de voor haar gestarte Brown, die lang mocht hopen op haar eerste wereldtitel. Beiden waren vroeg gestart en wisten ook dat favorieten als Reusser en Van Dijk nog in actie moesten komen. De titelverdedigster was na 7 kilometer al sneller dan Brown en breidde haar voorsprong bij het tweede tussenpunt al uit naar 22 seconden.

Annemiek van Vleuten baalt van haar slechte dag tijdens de WK.

Annemiek van Vleuten baalt van haar slechte dag tijdens de WK.

’Slechte dag’

„Gewoon een slechte dag”, oordeelde ze. „Want ik weet zeker dat ik goed in orde ben.”Van Vleuten (39) was in de tweede van drie startgroepen gestart en wist dus dat de meeste favorieten na haar in actie zouden komen. „Ik voelde me niet eens heel slecht. Ik was bijna bang dat ik te snel was vertrokken”, vertelde ze. Bij het eerste meetpunt bleek echter de Australische Brown al duidelijk sneller. „Dan worden het lange kilometers. Heel jammer dit. Ik heb hier geen verklaring voor. Vanochtend bij het ontbijt dacht ik nog dat ik wereldkampioen kon worden. Maar ik kan het accepteren. Ik verlies ook niet met 2 seconden verschil, maar echt ruim. Ik heb niet op niveau gepresteerd.”

De WK-tijdrit was niet het hoofddoel dit jaar. Met name haar winst in de Tour de France maakte dat haar wereld in Wollongong niet instortte. „Ik stond echt wel gretig aan de start, maar het seizoen valt of staat niet met dit resultaat. Ik heb hier bovendien met de ploegentijdrit en de wegwedstrijd nog twee mooie doelen. Ik heb nu geen excuses. Ik heb goed geslapen en voel geen jetlag. In de Vuelta was de vorm nog goed. Ik heb nog alle vertrouwen voor zaterdag. In Yorkshire reed ik drie jaar geleden ook geen al te beste tijdrit (brons), maar werd ik daarna wel wereldkampioene op de weg. Ik moet dit nu gewoon even accepteren.”