Sport/Tennis
1444209845
Tennis

ATP Rome krijgt droomfinale met Rafael Nadal tegen Novak Djokovic

Novak Djokovic

Novak Djokovic

ROME - Novak Djokovic en Rafael Nadal treffen elkaar zondag in de eindstrijd van het masterstoernooi van Rome. Het wordt hun eerst duel sinds de finale van Roland Garros, in oktober 2020.

Novak Djokovic

Novak Djokovic

Djokovic moest zich zaterdagavond flink inspannen om de Italiaan Lorenzo Sonego te verslaan. Het werd na 2 uur en 44 minuten 6-3 6-7 (5) 6-2 voor de nummer 1 van de wereld. Djokovic serveerde bij een 6-5-voorsprong in de tweede set voor de overwinning en liet in die game twee wedstrijdpunten onbenut. In de derde set wist hij de luidkeels aangemoedigde Italiaan, die eerder op de dag nog van Andrey Roeblev had gewonnen, toch te bedwingen.

Voor Djokovic was het een lange dag. 's Ochtends knokte hij zich na een achterstand in drie sets langs de Griek Stefanos Tsitsipas. Die partij was vrijdagavond onderbroken wegens de regenval in Rome.

Kraker tegen Tsitipas

Tsitsipas won vrijdag al de eerste set (6-4), toen bij het begin van de tweede set het begon te regenen. Pas zaterdagmiddag kon de wedstrijd hervat worden, en hoe. Djokovic wist bij 6-5 na een geweldige forehand langs de lijn op breekpunt de tweede set te pakken: 7-5.

De derde set werd een ware thriller. Djokovic miste kans op kans op breekpunten, terwijl de Griek er aan één genoeg had. Maar bij een 3-1 voorsprong wist de Serviër na een intens lange game toch weer terug te breken.

Bij 4-4 wist Tsitsipas - die het Djokovic ongelofelijk moeilijk maakte - na een fantastische rally, wederom te breken en kon zich gaan opmaken om te serveren voor de wedstrijd. Maar Djokovic is niet voor niets de nummer 1 van de wereld en met enkele fantastische ballen kreeg hij weer twee breekpunten.

De eerste sloeg de Griek nog weg, maar bij de tweede sloeg Djokovic een geweldige return: 5-5. In de zinderende elfde game ging het weer gelijk op, de twee kemphanen gaven niks toe aan elkaar, maar uiteindelijk trok de Serviër de game naar zich toe: 6-5. En in de servicegame van de Griek kreeg Djokovic direct drie matchpoints, waarbij het bij de tweede raak was: 7-5.

Nadal overtuigt

Negenvoudig kampioen Nadal was 's middags in de halve finales met 6-4 6-4 te sterk voor de Amerikaan Reilly Opelka, die voor het eerst in zijn loopbaan bij de laatste vier stond op een masterstoernooi. Het was Nadal zijn 500e wedstrijd op gravel en hij won er liefst 458.

De sterk serverende Opelka, de nummer 47 van de wereld, had al zijn vier voorgaande duels in Rome in twee sets gewonnen. Tegen Nadal was zijn harde opslag echter niet voldoende voor de zege en Nadal had aan twee breaks voldoende voor de overwinning.

Djokovic en Nadal gaan elkaar voor de 57e keer treffen. Djokovic won 29 keer, Nadal 27 keer. Nadal kan Djokovic evenaren als het gaat om gewonnen masterstoernooien: 36 om 35 in het voordeel van Djokovic.

De finale is zondag om 17.00 uur. Nadal gaat zondag op voor zijn tiende titel op het masterstoernooi van Rome.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo