Sport/Tennis
14485069
Tennis

Tiener schrijft tennisgeschiedenis

Britse sensatie Emma Raducanu wint US Open

Emma Raducanu kan amper geloven dat ze een grandslam heeft gewonnen.

Emma Raducanu kan amper geloven dat ze een grandslam heeft gewonnen.

Emma Raducanu heeft de US Open gewonnen. De Britse tiener speelde een fantastisch toernooi en bekroonde dat zaterdag op zondagnacht (Nederlandse tijd) met de titel in New York. In twee sets (6-4, 6-3) was ze te sterk voor de andere sensatie van het toernooi: Leylah Fernandez. Raducanu verloor het hele toernooi geen enkele set.

Emma Raducanu kan amper geloven dat ze een grandslam heeft gewonnen.

Emma Raducanu kan amper geloven dat ze een grandslam heeft gewonnen.

Voorafgaand aan de finale was de eindstrijd al sensationeel te noemen. De Canadese Fernandez is pas 19 jaar en de nummer 73 van de wereld. Raducanu is pas 18 jaar en slechts de nummer 150 van de WTA-ranglijst. De finale in New York was de eerste tienerfinale sinds de US Open van 1999. Destijds stonden Serena Williams (17) en Martina Hingis (18) tegenover elkaar.

Het was zaterdagavond niet de eerste keer dat de twee tieners elkaar troffen. In 2018 stonden de twee tegenover elkaar in de tweede ronde van het juniorentoernooi op Wimbledon. De Britse trok toen ook in twee sets aan het langste eind.

Eerste set

De onervaren finalisten begonnen goed in het Arthur Ashe Stadium en vanaf het eerste punt was er sprake van een echte strijd. Raducanu kreeg in de eerste opslagbeurt van haar opponent gelijk de mogelijkheid om door de service van Fernandez te gaan. De Canadese poetste de eerste vijf breakkansen nog weg, maar op het zesde breakpunt sloeg de Britse alsnog toe. Fernandez toonde echter karakter, brak direct terug en bracht de wedstrijd met twee gewonnen games op rij weer in balans: 2-2.

Ook Leylah Fernandez speelde een waanzinnig toernooi.

Ook Leylah Fernandez speelde een waanzinnig toernooi.

Het vervolg van de eerste set ging lange tijd gelijk op en beide speelsters deden weinig voor elkaar onder. Op 5-4 plaatste Raducanu de beslissende break en trok ze de eerste set met 6-4 naar zich toe.

Tweede set

Raducanu leek in de tweede set meteen door te denderen. Binnen de kortste keren trok ze de openingsgame naar zich toe en kwam ze 40-0 voor op de service van haar tegenstandster. Fernandez leek even van haar stuk te zijn gebracht, maar met een aantal knappe punten op rij sleepte ze haar eigen game toch nog uit het vuur. Dit deed de Canadese zichtbaar goed, want een game later was het juist Fernandez die een break wist af te dwingen en 2-1 voor kwam.

Raducanu liet zich echter niet gek maken. Ze herpakte zich knap, won vier games op rij en liep uit naar een 5-2 voorsprong. Op de service van Fernandez kreeg de Britse al twee matchpunten, maar die werden door de Canadese nog weggepoetst. Er volgde een razend spannende game waarin Raducanu mocht serveren voor toernooiwinst.

Emma Raducanu heeft de US Open gewonnen.

Emma Raducanu heeft de US Open gewonnen.

Beide speelsters gaven werkelijk alles en dat leidde er zelfs toe dat de wedstrijd even onderbroken moest worden. In een meeslepende rally schraapte Raducanu met haar onderbeen over de baan met een flinke schaafwond tot gevolg. De dokter kwam de baan op om het bloeden te stoppen, waarna de wedstrijd weer verder kon en Radunacu op haar derde matchpoint haar sprookje in New York voltooide.