Sport/Voetbal
1448785247
Voetbal

KNVB over verbod bijeenkomsten tot 1 juni: ’Consequenties nog onbekend’

De stadions, zoals dit van AZ, blijven voorlopig nog leeg.

De stadions, zoals dit van AZ, blijven voorlopig nog leeg.

AMSTERDAM - De KNVB kan nog niet zeggen wat precies de gevolgen voor de competities in het (betaald) voetbal zijn, nadat het kabinet in de strijd tegen het coronavirus nieuwe maatregelen heeft getroffen. De nationale voetbalbond heeft voor dinsdagochtend een spoed conference call ingelast om met de clubs de nieuwe situatie te bespreken.

De stadions, zoals dit van AZ, blijven voorlopig nog leeg.

De stadions, zoals dit van AZ, blijven voorlopig nog leeg.

Zo zijn bijvoorbeeld alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden, wat logischerwijs zou betekenen dat er tot die tijd ook niet kan worden gevoetbald. „De consequenties zijn nu nog onbekend”, heeft een woordvoerder laten weten. „We hebben het nieuws waargenomen en zijn in overleg met de ministeries VWS en Justitie en Veiligheid over wat dit precies betekent voor de sport.”

De verschillende voetbalcompetities in Nederland zouden aanvankelijk tot en met 6 april stil liggen, maar die periode is nu met bijna twee maanden verlengd. De vriendschappelijke interland die het Nederlands elftal op 28 mei tegen Griekenland zou spelen, gaat ook niet door.

Eerder werd het Europees kampioenschap voetbal, dat aankomende zomer gespeeld zou worden, al met een jaar uitgesteld naar 2021. Ook heeft de UEFA de finales van de Champions League en Europa League tot nader order opgeschort.

Noodscenario Eredivisie

Er ligt een noodscenario klaar mocht er in de huidige competitie vanwege het coronavirus geen Eredivisie-voetbal meer worden gespeeld. In dat geval bestaat de Eredivisie voor volgend seizoen uit twintig clubs: de huidige 18 clubs inclusief de nummers 1 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie: SC Cambuur en De Graafschap. Zo maakte De Telegraaf maandag bekend.

Bij het noodscenario geldt tevens de huidige stand bij het toekennen van de tickets voor Europees voetbal. Het kampioenschap in de Eredivisie en Eerste Divisie zal niet worden vergeven en RKC Waalwijk en ADO Den Haag, de huidige nummer 17 en 18, ontlopen degradatie.