Nieuws/Sport
1452861894
Sport

Sport kort: De Graafschap boekt bij Telstar eerste zege in eerste divisie

AMSTERDAM - In de rubriek Sport Kort besteedt Telesport aandacht aan het dagelijkse nieuws. Deze rubriek wordt gedurende de dag continu ververst met het laatste nieuws.

Blijf zo altijd op de hoogte van al het sportnieuws. Voor het voetbal-, tennis-, schaats-, autosport-, wieler- en dartnieuws hebben we op onze website speciale pagina’s ingericht, waarop de belangrijkste zaken in deze sporten worden belicht.

De Graafschap boekt bij Telstar eerste zege in eerste divisie

22:16 uur De Graafschap heeft in de eerste divisie in de uitwedstrijd tegen Telstar de eerste zege van het seizoen geboekt. Giovanni Korte maakte in Velsen-IJmuiden kort na rust het winnende doelpunt: 0-1.

De Graafschap, waar captain Siem de Jong halverwege de tweede helft werd gewisseld, was slecht aan het seizoen begonnen en pakte in de eerste vier duels slechts 1 punt.

Bij Telstar, dat net als De Graafschap 4 punten heeft, is Mike Snoei tegenwoordig de trainer. Snoei was vorig jaar met De Graafschap dicht bij promotie, maar slaagde niet in zijn missie.

Porte stopt na de Ronde van Groot-Brittanië

15.19 uur: De Ronde van Groot-Brittannië wordt de laatste professionele wedstrijd van Richie Porte. Dat heeft zijn team INEOS Grenadiers donderdag laten weten. De 37-jarige Australische wielrenner maakte eerder al bekend na dit seizoen te stoppen.

Porte kwam in mei voor het laatst in actie in de Giro, maar stapte in de negentiende etappe af. Hij eindigde dit jaar als vierde in Tirreno-Adriatico. De klassementsrenner won in zijn loopbaan Parijs-Nice (2013 en 2015), de Tour Down Under (2017 en 2020), de Ronde van Catalonië (2015), de Ronde van Romandië (2017), de Ronde van Zwitserland (2018) en het Critérium du Dauphiné (2020). In 2020 eindigde hij als derde in de Tour de France.

Waterpolosters winnen met ruime cijfers van Roemenië

14.22 uur: De Nederlandse waterpolovrouwen hebben bij de Europese titelstrijd in Split met ruime cijfers gewonnen van Roemenië. In de vierde groepswedstrijd zegevierde Oranje met 28-0 (8-0 7-0 6-0 7-0). Daardoor is Oranje nu zeker van de winst in de groep.

De ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis kwam geen moment in problemen tegen de Roemeense vrouwen. Na zeges op gastland Kroatië (22-6), Hongarije (13-4) en Griekenland (13-8) was Nederland al zeker van de kwartfinales. Zaterdagavond nemen de vrouwen het in de laatste groepswedstrijd op tegen Duitsland. Simone van de Kraats was topscorer bij Oranje met acht doelpunten. Maartje Keuning was tegen de Roemeense vrouwen goed voor vijf treffers. De EK-debutanten Fleurien Bosveld en Lola Moolhuijzen kregen speeltijd van Doudesis en scoorden beiden vier keer. Ook debutante Nina ten Broek was een keer trefzeker.

WK indooratletiek kunnen ook in 2023 niet in China worden gehouden

12.24 uur: De wereldkampioenschappen indooratletiek kunnen ook volgend jaar niet in China worden gehouden. De internationale federatie World Athletics heeft het evenement dat was toegewezen aan de stad Nanjing voor de derde keer moeten uitstellen. In 2023 vinden nu geen WK indoor plaats.

Nanjing zou het indoortoernooi in 2020 organiseren, maar vanwege de uitbraak van de coronapandemie werden de WK indoor verplaatst naar 2021. Omdat het ook toen niet mogelijk bleek om de WK te houden, verschoof World Athletics de WK naar 2023. Dit voorjaar vond het evenement plaats in de Belgische hoofdstad Belgrado. De WK van 2024 zijn al toegewezen aan Glasgow in Schotland.

China heeft nog steeds te maken met coronamaatregelen, waardoor het volgens World Athletics niet mogelijk is om volgend voorjaar de atletiekwereld te ontvangen in Nanjing. Het is nu de bedoeling dat Nanjing in 2025 de WK organiseert.

„We zijn teleurgesteld dat we dit evenement opnieuw moeten uitstellen vanwege omstandigheden die buiten onze macht liggen”, zegt voorzitter Sebastian Coe van de internationale atletiekfederatie. „We wilden echter nu duidelijkheid geven aan de sporters in hun voorbereiding op het volgende seizoen. Helaas is het niet mogelijk om nog een andere locatie te vinden voor de WK indoor van 2023. Het evenement keert in 2024 terug in Glasgow.”

Van 2 tot en met 5 maart staan trouwens ook nog de Europese indoorkampioenschappen op de agenda, die worden gehouden in het Turkse Istanbul.

SD Worx contracteert wielrensters Bredewold en Markus

11.42 uur: De Nederlandse wielerploeg SD Worx heeft de rensters Mischa Bredewold (22) en Femke Markus (25) gecontracteerd. Ze maken de overstap van Parkhotel Valkenburg. Bredewold en Markus hebben beiden voor twee seizoenen getekend. Ze volgen het voorbeeld van Demi Vollering, die enkele jaren geleden ook van Parkhotel Valkenburg naar Team SD Worx ging.

„In Nederland gaan we over een à twee jaar een nieuwe generatie krijgen die de toon zet”, zegt manager Danny Stam van topploeg SD Worx. „Tot de kern van die nieuwe lichting kan ook Mischa Bredewold behoren. Zij heeft de afgelopen jaren goede stappen gezet en ik denk dat zij die progressie in onze ploeg kan voortzetten.” Stam is er ook van overtuigd dat Markus nog de nodige stappen kan zetten. Markus reed dit jaar in de Tour de France Femmes enkele dagen in de bolletjestrui als leider in het bergklassement.

Bij Team DSM heeft de Nederlandse wielrenster Esmée Peperkamp haar contract met een jaar verlengd.

Volleyballers tegen Oekraïne in achtste finales WK

07.45 uur: De Nederlandse volleyballers gaan het in de achtste finales van het WK opnemen tegen Oekraïne. De ploeg van bondscoach Roberto Piazza, die in de groepsfase alle wedstrijden won, blijft voorlopig in Slovenië. Het duel met Oekraïne wordt maandag om 17.30 uur in Ljubljana gespeeld. Slovenië organiseert de mondiale eindronde samen met Polen.

De ’Lange Mannen’ wonnen in de Sloveense hoofdstad van Egypte (3-0), Argentinië (3-2) en Iran (3-1). Aanvoerder Nimir Abdelaziz voert na de groepsfase de topscorerslijst van het WK aan. De 30-jarige Abdelaziz tekende in drie wedstrijden voor 85 punten.

Net als Nederland wonnen ook Servië, Brazilië, Polen, Frankrijk en Italië al hun groepswedstrijden; Servië en Italië zelfs allemaal met 3-0. Oekraïne eindigde in poule A als tweede achter Servië met twee zeges en één nederlaag.