Sport/Schaatsen
1456375552
Schaatsen

’Een clean sweep, echt sick’

Schulting prolongeert Europese titel allround

Suzanne Schulting

Suzanne Schulting

DEBRECEN - Suzanne Schulting heeft zondagmiddag in Hongarije haar Europese titel shorttrack geprolongeerd.

Suzanne Schulting

Suzanne Schulting

De 22-jarige Groningse was in Debrecen ook de beste op de 1000 meter, de afstand waarop ze ook al olympisch en wereldkampioene is. Lara van Ruijven eindigde achter haar landgenote als als tweede. Schulting won vorig jaar al de wereldtitel allround. Eerder deze maand behaalde ze ook al de Nederlandse titel, met drie afstandszeges.

Schulting won zowel de kwartfinale als de halve finale en zegevierde zaterdag al op de 500 meter en de 1500 meter. Op die laatste afstand werd haar grote concurrente, zevenvoudig Europees kampioene Arianna Fontana, op grote afstand tweede. Yara van Kerkhof was op de 1.000 meter kansloos in haar kwartfinale en werd daarin laatste. Schulting won vorig jaar al de wereldtitel allround.

Clean sweep

„Echt sick”, reageerde de Europees kampioene tegenover de NOS. „Op drie afstanden een gouden medaille. Dat is natuurlijk vooraf wel je doel, maar dat het je dan lukt om een ’clean sweep’ te bewerkstelligen, is echt fantastisch. Vorig jaar kreeg ik twee keer een penalty, maar nu rij ik gewoon alle races zó steady... Dit is echt top.”

In de afsluitende superfinale over 3000 meter kreeg Schulting nog wel een ’penalty’. Ze kon er na afloop om lachen. Van Ruijven eindigde op het laatste individuele onderdeel als vijfde. Dat was net te weinig voor haar om in het eindklassement van de EK het brons te pakken. Dat ging naar de Italiaanse Martina Valcepina, met haar landgenote Fontana op de tweede plaats.