Sport/Schaatsen
1457659179
Schaatsen

Leerdam verovert goud op 1000 meter WK afstanden

Jutta Leerdam

Jutta Leerdam

SALT LAKE CITY - Jutta Leerdam heeft een gouden medaille veroverd op de 1000 meter tijdens de WK afstanden in Salt Lake City.

Jutta Leerdam

Jutta Leerdam

De 21-jarige schaatsster uit ’s-Gravenzande klokte een tijd van 1.11,847 (een persoonlijk én een Nederlands record) en liet daarmee de rest van het deelnemersveld achter zich. Het WK-zilver was voor de Russin Olga Fatkulina met een tijd van 1.12,33. De Japanse Miho Takagi eindigde als derde in 1.12,34. Ireen Wüst reed met 1.12,640 naar de vierde tijd, Letitia de Jong finishte in 1.12,998 op de 9e plaats. Voor beide Nederlandse vrouwen betekende dat een persoonlijk record.

„Ik kan het niet geloven”, jubelde Leerdam kort na de race tegenover de NOS. „Ik wist dat ik het in me had, maar dat het er nú al uit zou komen... dat had ik echt niet verwacht. Ik hoopte op deze prestatie in de toekomst, maar ik ben gewoon nu al, op 21-jarige leeftijd, wereldkampioen op de 1000 meter.” Leerdam veroverde vorige maand ook al de Europese titel op de 1000 meter. Ze reed toen in Thialf een tijd van 1.13,67.

De 1,81 meter lange Leerdam reed een vrijwel perfecte 1000 meter. „Ik opende heel goed en reed daarna een rondje van 26,1. Dat was inderdaad ongelooflijk snel, ja. Daarna kon ik het goed afmaken, dat ben ik inmiddels wel gewend. En nu ben ik wereldkampioen, ik besef het nog niet.”

Tijdens de laatste rit, tussen Brittany Bowe en Nao Kodaira, hield Leerdam het langs de kant niet meer. „Ze gaat hem toch niet van me stelen he?”, dacht Leerdam over de dadendrang van Kodaira. „Ik had een hartslag van 200 en leek elk moment wel te kunnen gaan overgeven. Maar ik dacht: ’dit kan weleens iets heel moois worden’. En dat werd het ook. Ik weet niet waar dit naartoe gaat, wat mijn volgende doel moet zijn. Ik wil dit nog wel een keer”, straalde de kersvers winnaar van het WK-goud.”