Sport/Voetbal
1459170522
Voetbal

Grote zorgen om smaakmakers richting clash met Ajax

Dramatische avond PSV tegen AS Monaco

Cody Gakpo zit teleurgesteld op de grond.

Cody Gakpo zit teleurgesteld op de grond.

PSV wilde donderavond zijn ambities om groepswinnaar te worden in de Europa League kracht bijzetten. De Eindhovense club bleef in eigen stadion tegen AS Monaco lang op een 1-1 gelijkspel hangen, maar liet zich in de slotfase verrassen: 1-2 én zag met Cody Gakpo en Noni Maduke twee smaakmakers uitvallen richting de clash met Ajax.

Cody Gakpo zit teleurgesteld op de grond.

Cody Gakpo zit teleurgesteld op de grond.

Het zal lastig zijn om het verblijf in de Europa League te rekken. Maar met Sturm Graz als zwakke broeder liggen de play-offs nog wel binnen handbereik. Een derde plaats in de groep van vier is daarvoor toereikend.

PSV kon terugblikken op een meeslepend gevecht met Real Sociedad en een royale zege in Oostenrijk. Gisteravond was het allemaal minder. Trainer Roger Schmidt besloot toch weer tot een bijzondere ingreep. Hij gunde de Braziliaan Carlos Vinicius, die in het verleden nog aan half seizoen voor AS Monaco speelde, voor het eerst een basisplaats. Dat ging ten koste van Eran Zahavi, die samen met Mario Götze met vier treffers topscorer is van PSV in Europese wedstrijden.

Dat Zahavi, die altijd voorop gaat in de strijd, niet in de basis startte is een zeldzaamheid. Vorig seizoen overkwam het de Israëlische spits bij de Europese uitwedstrijd tegen Granada en in de eredivisie tegen Sparta. Dit seizoen deed Schmidt voor de eerste keer bij de aftrap geen beroep op de spits.

Tijdens de interlandperiode bleef Vinicius in Eindhoven en kon Schmidt flink met het alternatief voor de spitspositie aan de slag. Bij de 3-1 zege op PEC Zwolle van afgelopen zaterdag leidde dat nog niet tot een plek in de startopstelling. De huurling van Benfica kreeg uitgerekend op het Europese podium de kans om de magere indruk die hij tijdens de 184 minuten als invaller achter liet naar de vergetelheid te spelen.

Smaakmakers vallen uit

Monaco gunde Boadu in eigen land een al even zeldzame basisplaats. In tegenstelling tot Vinicius had nog geen twintig minuten nodig om het vertrouwen te belonen. Hij strafte een enorme dekkingsfout van Armando Obispo af en schoof de bal door de benen van doelman Joël Drommel in de touwen. Obispo speelde centraal achterin omdat Boscagli door de schorsing van Sangaré doorschoof naar het middenveld.

Noni Madueke maakt het gebaar dat hij gewisseld moet worden.

Noni Madueke maakt het gebaar dat hij gewisseld moet worden.

Die noodgedwongen ingreep maakte PSV kwetsbaar. Boadu had voor de pauze nog twee keer kunnen scoren omdat PSV met de Franse slag verdedigde. In beide gevallen lag Obispo met een sliding in de weg. Een keer greep hij in zonder de bal te beroeren en had PSV geluk dat verdere sancties uitbleven.

De statische Vinicius kwam pas laat op gang. Voor de pauze was de Braziliaan nauwelijks aanspeelbaar. Na rust kwam hij wat meer los. Zijn eerste inzet werd een prooi voor de Franse keeper. Met een kaats had hij een aandeel in de gelijkmaker. Cody Gakpo schoot van buiten de zestien raak en voegde zich met zijn vierde goal bij de Europese topschutters van PSV.

Gakpo viel kort na zijn goal geblesseerd uit. Ook Noni Madueke was al naar de kant gegaan. Met Vertessen, Vinicius en Bruma stond er een nieuwe aanvalslinie. Zahavi, de modelprof, kreeg vijf minuten speeltijd. Schmidt gaf daarmee aan dat hij toch wilde aansturen op de winst. Maar PSV kreeg het deksel op de neus.

Afwachten

„Ik landde verkeerd en heb nu veel last van mijn enkel”, zei Gakpo na afloop van het duel tegen Veronica. „Morgen moeten we even kijken hoe het gaat. Ik kan er nu nog niets over zeggen.” Naast Gakpo viel ook Noni Madueke, eveneens een belangrijke aanvaller bij PSV, uit met een blessure. Hij greep naar zijn linkerhamstring.

Gakpo vond de nederlaag tegen AS Monaco onnodig. „We incasseren de twee doelpunten wat makkelijk. Aan het einde mogen we deze wedstrijd niet verliezen. Als team moeten we het beter doen, daar hoor ik ook bij.”