Nieuws/Sport
1459462
Sport

Amsterdammers uitgeschakeld in bekertoernooi

FC Twente verslaat Ajax na strafschoppen

Oussama Assaidi heeft Twente op gelijke hoogte gebracht.

Oussama Assaidi heeft Twente op gelijke hoogte gebracht.

FC Twente heeft de kwartfinales van de strijd om de KNVB-beker bereikt. De ploeg uit Enschede won na een 1-1 gelijkspel via een strafschoppenserie (6-5) van Ajax.

Oussama Assaidi heeft Twente op gelijke hoogte gebracht.

Oussama Assaidi heeft Twente op gelijke hoogte gebracht.

Ajax liet begin deze maand in de competitie de winst al eens glippen tegen FC Twente (3-3). Woensdag leken de Amsterdammers, die verzuimden een vroege voorsprong uit te breiden, geen schade op te lopen. In de blessuretijd kwam de ploeg van Gertjan Verbeek toch nog langszij: 1-1. In de verlenging werd niet meer gescoord, waardoor strafschoppen uiteindelijk de beslissing moesten brengen.

Beide ploegen begonnen onrustig en slordig aan het bekerduel in Enschede. Ajax, dat startte met Kasper Dolberg in de spits, zorgde voor het eerste gevaar. Een goed afstandsschot van Matthijs de Ligt werd gepareerd door doelman Joël Drommel. Bij het volgende echte gevaar van Amsterdamse kant was het wel raak. Justin Kluivert trok in de zeventiende minuut naar binnen, haalde vanaf twintig meter uit en liet met zijn schot de 21-jarige goalie kansloos: 0-1.

Blijdschap bij Ajax, nadat de ploeg op voorsprong is gekomen in Enschede.

Blijdschap bij Ajax, nadat de ploeg op voorsprong is gekomen in Enschede.

Strafschop

Danny Holla zorgde zes minuten later voor één van de spaarzame wapenfeiten van FC Twente in de eerste helft. Zijn schot vanaf de linkerkant wist doelman André Onana echter niet te verrassen. Dolberg raakte in de 34e minuut de bal te slap na een mooie aanval van Ajax, terwijl de tukkers een penalty claimden na een vermeende handsbal van Mitchell Dijks. Pol van Boekel zag echter geen strafschop in de wat onhandige actie van de linksback.

De ploeg van Marcel Keizer kwam in De Grolsch Veste lange tijd nauwelijks in de problemen. Na de eerste helft werd het spel minder. Ajax domineerde wel zonder zich bovenmatig in te spannen, maar wist de voorsprong niet uit te breiden naar een veiligere marge. In het laatste halfuur liet FC Twente zich meer gelden in aanvallend opzicht. Een inzet van Fredrik Jensen werd simpel gepakt door Onana, terwijl Tom Boere de Kameroener goed redding zag brengen op zijn kopbal.

Oussama Assaidi heeft FC Twente op 1-1 gezet.

Oussama Assaidi heeft FC Twente op 1-1 gezet.

Blessuretijd

Jensen kreeg elf minuten voor tijd een aardige mogelijkheid namens FC Twente. Hij schoot de bal van korte afstand over het doel. Siem de Jong, als invaller in de ploeg gekomen voor Frenkie de Jong, schoot van binnen de zestien naast na een hoekschop. Een slotoffensief van de thuisploeg leek uit te blijven, maar in de blessuretijd werd het toch nog gelijk. Oussama Assaidi schoot van afstand en omdat Joël Veltman de bal met zijn hoofd dusdanig van richting veranderde, was Onana kansloos.

In de eerste helft van de verlenging wist alleen David Neres voor gevaar te zorgen. Zijn knal werd onschadelijk gemaakt door Drommel. In het tweede extra kwartier liet Assaidi, smaakmaker bij de thuisploeg, zich gelden met een afstandsschot.

Thomas Lam, die rood kreeg, met Hakim Ziyech.

Thomas Lam, die rood kreeg, met Hakim Ziyech.

Thomas Lam kreeg vlak daarna zijn tweede gele kaart, waardoor de tukkers met tien man verder moesten. De daaropvolgende vrije trap van Ziyech werd gestopt door de doelman van Twente, vervolgens wist de ingevallen Huntelaar de rebound niet te benutten. Siem de Jong was bij een volgende kans te onrustig en schoot over.

In de strafschoppenserie miste invaller Adnane Tighadouini de derde strafschop voor FC Twente, waardoor Ajax het voordeel kreeg. Ziyech, de vierde Amsterdamse penaltynemer, schoot zijn bal echter hoog over. Nadat beide ploegen zes strafschoppen hadden genomen, was de stand 5-5. Peet Bijen benutte vervolgens de zevende namens FC Twente, waarna De Ligt zijn inzet gekeerd zag door Drommel, die daardoor de held van Enschede werd.

Penaltyserie:

Assaidi 1-0, Schöne 1-1, Holla 2-1, S. de Jong 2-2, Tighadouini gestopt, Van de Beek 2-3, Cuevas 3-3, Ziyech gestopt, Liendl 4-3, Huntelaar 4-4, Laukart 5-4, Veltman 5-5, Bijen 6-5, De Ligt gestopt.

Lees HIER al het nieuws over de bekeruitschakeling van Ajax.