Nieuws/Sport
1464033
Sport

Berghuis met snelle goal en beslissende strafschop bepalend voor Rotterdammers

Bliksemstart helpt Feyenoord langs Heracles Almelo

Feyenoord viert de snelle 1-0 van Steven Berghuis (tweede van links).

Feyenoord viert de snelle 1-0 van Steven Berghuis (tweede van links).

Feyenoord heeft zich als achtste en laatste ploeg geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB-beker.

Feyenoord viert de snelle 1-0 van Steven Berghuis (tweede van links).

Feyenoord viert de snelle 1-0 van Steven Berghuis (tweede van links).

De formatie van trainer Giovanni van Bronckhorst won in eigen huis met 3-1 van Heracles Almelo en legde de basis voor die zege in het eerste kwartier.

De gedachten van de supporters in De Kuip gingen terug naar 14 mei van dit jaar, toen de ploeg uit Almelo de tegenstander was in de kampioenswedstrijd. Toen bezorgde Dirk Kuyt de Rotterdammers met twee goals binnen twaalf minuten een bliksemstart, nu zorgden Steven Berghuis en Sven van Beek voor een marge van twee binnen het kwartier.

Balverlies

De openingsgoal van Berghuis kwam voort uit balverlies van de bezoekers. Dries Wuytens leverde de bal zomaar in bij Tonny Vilhena, die door ging over de linkerflank en Berghuis bediende. De rechtsbuiten schoot in de rechterhoek raak, nadat Dylan Vente de bal slim had laten lopen. De jonge spits had van Van Bronckhorst opnieuw een basisplaats gekregen, nadat hij zondag Nicolai Jørgensen tegen Sparta ook al had vervangen.

Zes minuten na de openingsgoal kopte Van Beek de 2-0 binnen. De centrale verdediger reageerde attent op de rebound na een schot van Jean-Paul Boëtius dat van de lijn was gehaald. Met een flinke boog plofte de bal achter de toekijkende Bram Castro in de verre hoek.

Heer en meester

Feyenoord was heer en meester in het eerste kwart van de wedstrijd, maar Heracles kwam onverwacht terug in de wedstrijd. Een mooie pass van Brahim Darri werd door Tim Breukers op even mooie wijze tot doelpunt gepromoveerd. Diezelfde Breukers was nog voor rust dicht bij de 2-2, maar keeper Brad Jones maakte eerst een poging van Kristoffer Peterson en vervolgens de rebound van de rechtsback onschadelijk.

Na rust kreeg Jens Toornstra twee aardige mogelijkheden om Feyenoords derde te maken, maar de middenvelder schoot twee keer aan de voor hem verkeerde kant van de paal. Ook de ingevallen Bart Nieuwkoop was dicht bij, maar de rechtsback kon uit een hoekschop de 3-1 net niet binnen frommelen. Aan de overkant kwam Heracles heel dicht bij de 2-2, toen Vincent Vermeij een voorzet van Kuwas hard over schoot.

Videoscheidsrechter

Berghuis besliste het duel vijf minuten voor tijd uiteindelijk vanaf de strafschopstip. Nadat scheidsrechter Bas Nijhuis een overtreding op Boëtius aanvankelijk niet als zodanig had beoordeeld, gaf hij na tussenkomst van de videoscheidsrechter alsnog een penalty. Berghuis schoot Feyenoord koelbloedig naar een plaats bij de laatste acht van het bekertoernooi.