Sport/Wielrennen
1466526770
Wielrennen

Alberto Dainese (Team DSM) verrast topsprinters met imposante jump in Giro

Albert Dainese wint verrassend

Albert Dainese wint verrassend

REGGIO EMILIA - De elfde etappe in de Giro d’Italia - van Santarcangelo di Romagna naar Reggio Emilia over 203 vlakke kilometers - is zoals vooraf al verwacht uitgedraaid op een massasprint. Daarin bleek verrassend Alberto Dainese (Team DSM) de rapste met een machtige jump. Hij versloeg Fernando Gaviria op de meet. Het is voor het eerst deze Giro dat een Italiaan een etappe wint.

Albert Dainese wint verrassend

Albert Dainese wint verrassend

Buiten het eventuele gevaar van waaiers draaide het dus inderdaad uit op een spurt, ondanks een mooie solo nog van de Belg Dries De Bondt. Hij hield het tot 1 kilometer voor de meet vol, maar uiteraard werd hij bijgehaald en mochten de sprintkanonnen zich klaarmaken. De toppers werden echter verrast door de jump van Dainese.

De beelden:

Bron: discovery +

„Om zo dicht bij mijn eigen huis een etappe in de Giro te winnen, is ongelooflijk”, zei Dainese. „Vanmorgen was ons plan om te sprinten voor Cees Bol. Maar zo pakte het vandaag niet uit. Het is krankzinnig dat uitgerekend Bardet als klassementsrenner mij in deze goede positie bracht.”

De Spanjaard Juan Pedro López blijft leider in het algemeen klassement. Zijn voorsprong op de Colombiaan Richard Carapaz en de Portugees João Almeida bedraagt 12 seconden. De Fransman Romain Bardet is nu vierde op 14 tellen. Thymen Arensman van DSM is op de twaalfde plek, met een achterstand van 1.27 op López, de beste Nederlander.

Biniam Girmay ging woensdag niet meer van start. De Eritreeër, die dinsdag voor Mathieu van der Poel de tiende rit won, kreeg bij de ceremonie de kurk van een fles prosecco in zijn oog en had daar te veel last van om weer op de fiets te stappen.

De twaalfde etappe in de Giro gaat donderdag over 204 kilometer van Parma naar Genoa. In die etappe zitten tal van beklimmingen en een lange, technische afdaling.