Nieuws/Sport
1468886218
Sport

Brons voor vrouwen, twee keer goud Zuid-Korea

Zilver voor Nederlandse mannen op relay WK shorttrack

Xandra Velzeboer (l.)

Xandra Velzeboer (l.)

MONTREAL - De Nederlandse mannen hebben zilver gepakt op de relay tijdens het WK shorttrack. Itzhak de Laat moest het karwei afmaken voor de ploeg, maar zijn poging zich te revancheren voor een valpartij tijdens de Olympische Spelen kwam net tekort: 6.56,786. Zuid-Korea (6.56,709) pakte het goud, Canada greep het brons (6.56,807).

Xandra Velzeboer (l.)

Xandra Velzeboer (l.)

Bij de vrouwen ging de bronzen plak naar Nederland met een tijd van 4.09,779. Xandra Velzeboer leek als afmaker nog even kans te hebben op goud, maar ook bij de vrouwen was Zuid-Korea een maatje te groot: 4.09,683. Canada pakte zilver in 4.09,717.

Voor Canada waren de druiven erg zuur, want de thuisrijdende ploeg dacht het goud binnen te hebben. In extremis glipte Minjeong Choi echter als eerste over de finish, net voorbij Kim Boutin.

Velzeboer

Op individueel niveau heeft Xandra Velzeboer brons gepakt in het allroundtoernooi. De 20-jarige shorttrackster die zaterdag goud pakte op de 500 meter en eerder op zondag brons op de 100 meter, eindigde als vijfde in de superfinale over 3000 meter. Dat was voldoende voor de derde plaats in het eindklassement.

Op de 1000 meter pakte Velzeboer zondag het brons met een tijd van 1.29,144. De Zuid-Koreaanse Minjeong Choi veroverde de wereldtitel (1.27,956) en volgde daarmee de afwezige Suzanne Schulting op. Het is de vierde allroundtitel voor de shorttrackster uit Zuid-Korea. Het zilver was voor Boutin (1.28,076).

Schulting moest zich vlak voor de WK afmelden na een positieve coronatest. De Friezin pakte vorig jaar bij de WK in Dordrecht haar tweede allroundtitel en ook nog drie afstandstitels en goud op de aflossing.

Sjinkie Knegt

De Hongaarse shorttracker Shaoang Liu prolongeerde bij de mannen zijn wereldtitel in Montreal. Hij reed de superfinale over 3000 meter rustig uit. De Canadees Pascal Dion won die race en eindigde in het klassement als tweede. Sjinkie Knegt werd derde in de superfinale en zesde in het allroundtoernooi. Itzhak de Laat ontbrak in de superfinale. Hij eindigde in het klassement als negende.

Sjinkie Knegt.

Sjinkie Knegt.

Voor Knegt eindigde de 1000 meter in de kwartfinales. De Fries, die als vierde was geëindigd op de 1500 meter, had eerder ook al een straf gekregen op de 500 meter. De Laat was vrijdag in de series van de 1000 meter ook uitgeschakeld door een straf.