Sport/Voetbal
1471496589
Voetbal

PEC Zwolle zet John Stegeman op non-actief

Trainer John Stegeman van PEC Zwolle.

Trainer John Stegeman van PEC Zwolle.

PEC Zwolle heeft trainer John Stegeman op non-actief gezet na de 3-2 nederlaag zaterdagavond bij FC Emmen. Hij zou aan het einde van het seizoen sowieso vertrekken, maar PEC Zwolle heeft nu al afscheid van Stegeman genomen. Dit heeft de club besloten vanwege ’de teleurstellende sportieve prestaties’, valt te lezen op de website van de Zwollenaren. De huidige nummer 13 van de Eredivisie staat 10 punten boven de degradatiestreep.

Trainer John Stegeman van PEC Zwolle.

Trainer John Stegeman van PEC Zwolle.

De 44-jarige Stegeman was bezig aan zijn tweede seizoen bij PEC Zwolle. Zijn ploeg stond vorig seizoen op de vijftiende plek toen de competitie vanwege de coronapandemie werd afgebroken. Eind december, toen PEC Zwolle de elfde plek innam, maakte de club bekend dat het aan het einde van het seizoen afscheid zou gaan nemen van Stegeman. Alle partijen wilden het seizoen samen afmaken, maar zo ver komt het dus niet.

PEC Zwolle was dus al op zoek naar een trainer voor volgend seizoen, maar technisch manager Mike Willems moet nu ook voor de korte termijn een vacature gaan invullen. „Sommige trainers stappen het liefste pas in de zomer in, het zou dus kunnen dat we eerst iemand zoeken voor de korte termijn. Maar het kan ook dat we nu al een trainer vastleggen voor dit seizoen én daarna”, zegt Willems.

Gertjan Verbeek

Willems bevestigt dat de clubloze Gertjan Verbeek, met wie PEC Zwolle onlangs een oriënterend gesprek voerde, nog steeds een serieuze kandidaat is. „We hebben hem niet afgebeld. Gertjan is vrij en hij staat op de lijst. We gaan ook kijken naar een lijst met opties om het seizoen af te maken.”

De leiding van PEC Zwolle besloot zaterdag na de nederlaag bij FC Emmen (3-2) in te grijpen. Stegeman kreeg een appje van Willems met het verzoek om bij terugkeer in Zwolle op kantoor langs te komen. „Toen voelde hij de boodschap waarschijnlijk al aankomen. We hebben hem medegedeeld dat we het seizoen niet samen afmaken.”

"Als je iemand een klootzak vindt, is het niet zo moeilijk om daar afscheid van te nemen. Maar John is een goed mens en een fijne collega"

De club uit Overijssel won na de winterstop slechts één wedstrijd, bij Willem II (1-3). „We hebben punten laten liggen tegen ploegen waarvan we hadden moeten winnen. Zoals onlangs tegen RKC en nu bij Emmen. Dit was de druppel”, aldus de technisch manager, die baalt dat het zo eindigt. „Als je iemand een klootzak vindt, is het niet zo moeilijk om daar afscheid van te nemen. Maar John is een goed mens en een fijne collega.”

PEC Zwolle ging zaterdag onderuit bij FC Emmen, de club die dit seizoen nog niet had gewonnen. „Je kunt verliezen omdat je tegenstander veel beter is, maar je moet er dan wel alles aan gedaan hebben”, zei de zichtbaar boze Stegeman meteen na afloop van de wedstrijd in Emmen.

„Wij hebben ons de kaas van het brood laten eten. Als je kijkt naar felheid, naar duelkracht, naar wat zij ervoor deden om doelpunten te maken en wat wij deden, dan is dat gewoon veel te weinig. Dit kan en mag niet gebeuren. Onze prestatiecurve is niet heel stabiel op dit moment. Met alle respect voor Emmen, maar wij moeten minimaal dezelfde strijdlust laten zien. Dan maken we kans om te winnen. Zo niet, dan word je eraf geragd. Het maakt niet of het tegen Emmen, tegen Ajax of wie dan ook is, dat moet je iedere wedstrijd doen. Ik vond ons te lief, te mat, te aardig. Het was gewoon niet goed. Zo win je geen wedstrijd in de Eredivisie.”