Nieuws/Sport
147468
Sport

Merab Jordania spreekt over zijn verleden bij Vitesse

'Dan was Vitesse twee keer kampioen geworden'

Merab Jordania in 2013.

Merab Jordania in 2013.

Voormalig eigenaar Merab Jordania vertelt dat hij ervan overtuigd is dat Vitesse al eerder een hoofdprijs (’de landstitel, geen beker!’) zou hebben gewonnen als zijn project niet was verstoord.

Merab Jordania in 2013.

Merab Jordania in 2013.

"Weet je nog dat we in de winterstop met Peter Bosz als trainer bovenaan stonden in 2013? En met Fred Rutten maakten we een jaar eerder een geweldige start. De eerste negen wedstrijden van de competitie waren we in een geweldige vorm en bleven we ongeslagen. Als we er toen nog een of twee spelers bij hadden kunnen krijgen, waren we kampioen geworden. In beide seizoenen”, laat Jordania door de telefoon weten.

Dolle blijdschap in het centrum van Arnhem.

Dolle blijdschap in het centrum van Arnhem.

Jordania veroorzaakte destijds veel ophef met zijn keiharde bewering dat Vitesse van ’Londen’ (Chelsea en eigenaar Roman Abramovich) geen kampioen mócht worden. Er kwamen stalorders en de Georgische oud-international en voormalig bondscoach diende zijn aandelenpakket over te dragen aan een andere vriend van Abramovich, Aleksandr Tsjigirinski. Vitesse moest een satellietclub blijven van Chelsea om jonge spelers onderdak te geven en mocht geen Champions League gaan spelen. Dat zou de club onder het vergrootglas van de UEFA brengen.

Hoewel nooit is beweerd dat Abramovich feitelijk eigenaar is van twee clubs, blijft de navelstreng van Vitesse stevig vastzitten aan de moederkoek op Stamford Bridge. Alle miljoenen die de club nu al zeven jaar tekortkomt (opgeteld inmiddels meer dan 120 miljoen euro), worden aangezuiverd door Tsjigirinski. Maandelijks, wekelijks zelfs, is er tussen Arnhem en Londen topoverleg over de ontwikkeling van spelers, over financiën, contracten en toekomstige huurlingen.

Vier Chelsea-huurlingen

Dit seizoen zijn dat er vier: de Braziliaan Nathan, de Amerikaan Matt Miazga, de Engelse jeugdinternational Lewis Baker en het Somalische talent Mukhtar Ali. Allemaal eigendom van Chelsea. In de tijd van Jordania ging het niet anders en daarom stond hij op het standpunt dat één of twee versterkingen uit het tweede van Chelsea net het verschil zouden kunnen maken in de titelstrijd met Ajax en PSV.

„In een competitie als de Eredivisie kun je met een goede visie en een goede trainer, zoals Peter Bosz, veel bereiken. Het gat met de Nederlandse top is echt niet gigantisch. We bewezen dat met de positie die Vitesse na een half jaar onder Bosz bekleedde. Mijn ambitie was ook niet de KNVB-beker maar echt het landskampioenschap”, aldus Jordania. „En laat niemand mij vertellen dat het niet mogelijk was.”

Lees in de premiumversie van Telesport/De Telegraaf het hele interview met Jordania.