Nieuws/Sport
147816
Sport

'Geweldig om dagelijks vooruitgang te zien'

Wouter Olde Heuvel

Wouter Olde Heuvel

Jaarlijks stelt TELESPORT aan sporters twee opleidingen beschikbaar aan het Johan Cruyff Institute. Op 16 juni worden de studies afgerond. Tot 30 mei zal wekelijks één student zijn of haar visie geven op de sport. Deze keer Wouter Olde Heuvel.

Wouter Olde Heuvel

Wouter Olde Heuvel

Helaas moest ik door blessures stoppen met schaatsen. Maar ik wilde geen afscheid nemen van de sport, omdat ik het gewoon te mooi vind. De overgang naar het trainerschap was voor mij logisch, omdat ik tijdens mijn schaatscarrière altijd graag mijn schaatscollega’s hielp door middel van sturing en advies. Ik vond dat erg leuk om te doen. Schaatsen blijft toch mijn passie en op deze manier houd ik het gevoel dat ik iets aan de sport kan bijdragen.

.

.

Afgelopen zomer heb ik de studiebeurs van Telesport gewonnen en in september ben ik gestart met de Master in Coaching aan het Johan Cruyff Institute. Tijdens de opleiding word ik begeleid door een personal coach. Dat is in mijn geval Henk Groener, de voormalig bondscoach van de handbaldames, van wie ik veel leer. Zo ga ik nu veel minder uit van mijn eigen aannames, maar wil ik van sporters zelf horen wat er gaande is. Denken voor een ander is nooit goed.

Ik ben ook terughoudender met mijn eigen inbreng. Het is vaak beter om de sporters zelf te laten nadenken over hoe zij beter kunnen worden en wat voor hen de route is die het beste werkt. Natuurlijk gebruiken we schema’s, daarnaast laat ik de sporters de dingen veel meer zelf ondervinden.

Als topsporter ben je vooral op jezelf gefocust, terwijl je als coach alleen nog met anderen bezig bent. Dat vind ik best lastig aan de overgang naar het trainerschap, tegelijk is het ook een mooie uitdaging. Wat me motiveert is om met de sporters het hoogst haalbare te bereiken. Het is prachtig om het uiterste uit de schaatsers te krijgen, zeker met de jonge talenten die wij in onze ploeg hebben. Die kan ik nog veel leren en bijsturen. Om dagelijks die vooruitgang te zien is geweldig.