Nieuws/Sport
147988
Sport

Bosz doet boekje open over opstelling

Ajax-trainer Peter Bosz kijkt toe tijdens de training van dinsdag.

Ajax-trainer Peter Bosz kijkt toe tijdens de training van dinsdag.

"Ik heb er alle vertrouwen in dat ze er zullen staan", zei Ajax-trainer Peter Bosz over de twee verdedigers die de geschorsten Nick Viergever en Joël Veltman vervangen tegen Olympique Lyon. "Kenny Tete en Jaïro Riedewald gaan spelen."

Ajax-trainer Peter Bosz kijkt toe tijdens de training van dinsdag.

Ajax-trainer Peter Bosz kijkt toe tijdens de training van dinsdag.

Tete en Riedewald verloren in het begin van het seizoen hun basisplaats en kregen vervolgens nauwelijks speeltijd meer in het eerste elftal. "Maar ik ben nooit ontevreden over hun inzet geweest'', zei Bosz. "Het is een moeilijk seizoen voor die jongens. En dan sta je ineens in een halve finale van de Europa League, een geweldige wedstrijd. Ze zijn er klaar voor."

Bekijk ook Telesport Vandaag, met Peter Bosz, Davy Klaassen en Bryan Roy over Ajax - Lyon.

"Iedere speler brengt zijn eigen kwaliteiten met zich mee", aldus Bosz, die eerder Viergever en Veltman roemde vanwege hun ervaring en hun coaching op het veld. "Dat zijn kwaliteiten die Kenny en Jaïro weer minder hebben. Maar ik vind dat je altijd moet kijken naar de kwaliteiten van de spelers die je tot je beschikking hebt."

Bertrand Traoré is op tijd fit voor de eerste ontmoeting met de huidige nummer vier van Frankrijk. "Hij heeft maandag voor het eerst weer volledig getraind'', vertelde Bosz. "Hij kan spelen als hij geen last krijgt.'' Traoré liep tegen PSV een liesblessure op.

Counter

Of Lyon van een heel andere categorie is dan de eerdere tegenstanders van Ajax in de Europa League? "Lyon is een goede ploeg, wij ook. Maar iedere ploeg is ergens kwetsbaar. Wij willen altijd het spel maken en Lyon speelt graag op de counter."

Ajax begint woensdagavond in eigen huis om 18:45 uur aan de heenwedstrijd in de halve finale van de Europa League. Bosz rekent op de steun van de thuisfans: "We kunnen niet zonder."

De oud-international beseft dat het bijzonder is wat zijn ploeg presteert: "Dit is goed voor het Nederlands voetbal, geweldig dat we hier staan. Er waren veel mensen die dachten dat dit niet mogelijk was. De finale halen zou helemaal een boost zijn. We hebben laten zien dat we helemaal terecht in de halve finale staan."

Davy Klaassen

Davy Klaassen

Op het moment dat Bosz vooruitblikte voor ruim twintig camera's, stond de beker voor de winnaar van de Europa League vlak naast hem. "Ik heb geleerd dat je die pas moet vastpakken als je gewonnen hebt'', zei aanvoerder Davy Klaassen. "Dat dacht ik ook'', zei Bosz, die met Feyenoord twee Europese halve finales voetbalde. "Maar ik verloor steeds, dus heb ik die beker nooit vastgepakt.''