Sport/Voetbal
1480445931
Voetbal

Karim Benzema schuldig bevonden in sekstape-zaak

Karim Benzema

Karim Benzema

MADRID - Real Madrid-spits Karim Benzema is schuldig bevonden aan samenzwering om zijn Franse medevoetballer Mathieu Valbuena te chanteren met een sekstape.

Karim Benzema

Karim Benzema

Benzema krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar opgelegd en moet een boete van 75.000 euro neerleggen. Er was 10 maanden voorwaardelijk geëist.

De advocaten van de Franse spits maakten meteen bekend dat ze in beroep gaan. „We zijn met stomheid geslagen door deze uitspraak”, klonk het. „Een beroep is dan ook noodzakelijk, waarbij hij vrijgesproken zal worden. De rechtbank maakte duidelijk dat hij niet op de hoogte was van alles in dit dossier.”

Seksvideo

Benzema was een van de vijf mensen die vorige maand werden berecht voor de poging om Valbuena af te persen. Het schandaal heeft de voetbalgemeenschap in Frankrijk verbijsterd en beide spelers verloren hun nationale plek in de nationale ploeg, al heeft Benzema die inmiddels weer terug.

De vier andere betrokkenen kregen straffen van 18 maanden voorwaardelijk tot 2,5 jaar gevangenisstraf. Benzema kon maximum 5 jaar en een boete van 90.000 euro krijgen.

De Real Madrid-aanvaller zou in 2015 Valbuena, die destijds zijn teamgenoot was bij de Franse nationale ploeg, hebben aangemoedigd geld te betalen aan afpersers die dreigden een seksvideo van Valbuena te verspreiden. Het ging naar verluidt om een bedrag van 150.000 euro die aan een vriend van Benzema moest worden betaald om te voorkomen dat de beelden van de sekstape lekten.

Valbuena helpen

De Franse international heeft altijd beweerd dat hij onschuldig is en dat hij juist heeft geprobeerd om Valbuena te helpen in deze heikele kwestie. Zijn advocaten vroegen om vrijspraak en gaven direct na het vonnis aan dat ze in beroep gaan. „Deze uitkomst komt op geen enkele manier overeen met wat er daadwerkelijk is gebeurd”, aldus een van zijn advocaten.

Door de affaire verloor Benzema zijn plaats in de nationale ploeg. Hij maakte afgelopen zomer zijn langverwachte rentree bij de wereldkampioen en deed mee op het EK. Ook Valbuena, inmiddels 37 jaar, raakte zijn plek in de Franse selectie kwijt. De huidige speler van het Griekse Olympiakos werd nadien niet meer opgeroepen.

Ex-Juventusspeler veroordeeld

Ook in Italië verscheen een (ex-)voetballer voor de rechtbank. Fabrizio Miccoli, onder anderen voormalig spits van Juventus en Palermo, had hoger beroep aangetekend in een zaak van afpersing met hulp van de maffia. Zonder succes, want Miccoli moet 3,5 jaar de bak in.