148165
Wielrennen

Giro eert Scarponi op Mortirolo

Michele Scarponi

Michele Scarponi

De Ronde van Italië staat uitgebreid stil bij de plotselinge dood van Michael Scarponi. "We kunnen een groots kampioen, een grote vriend en een groot persoon niet vergeten", aldus de organisatie van de Giro die komende vrijdag van start gaat. "Michele zou voor de twaalfde keer deelnemen en we eren hem met één van de iconische beklimmingen van dit jaar: de Mortirolo."

Michele Scarponi

Michele Scarponi

"In 2010 was de Mortirolo de springplak voor Michele op weg naar zijn laatste ritzege in de Giro, in Aprica", stelt de organisatie. "Hij won voor Ivan Basso en Vincenzo Nibali."

"Tijdens rit 16, van Rovetta naar Bormio op dinsdag 23 mei, krijgt degene die als eerste bovenkomt op de Mortirolo dubbele punten voor de bergtrui. Michele zal ook geëerd worden op het eindpodium in Milaan en op Sardinië zal Astana bij de ploegenpresentatie als eerst op het podium worden geroepen. Er zal een speciaal moment aan hem worden opgedragen."

"Bij de start van de eerste etappe wordt een minuut stilte gehouden, met de Astana-ploeg op de eerste rij van het peloton." De ploeg uit Kazachstan start zelf met één renner minder, de plek van Scarponi wordt niet door iemand anders ingenomen.

Scarponi, winnaar van de Ronde van Italië in 2011, overleed twee weken geleden op 37-jarige leeftijd nadat hij tijdens een training werd aangereden.