Sport

Domstedelingen belonen loyale clubman met hoofdtrainerschap

De Jong krijgt de kans bij FC Utrecht

Door Van onze Telesportredactie

FC Utrecht kiest met Jean-Paul de Jong voor een echte clubman.

FC Utrecht kiest met Jean-Paul de Jong voor een echte clubman.

ANP Pro Shots

UTRECHT - Jean-Paul de Jong gaat bij FC Utrecht de naar Ajax vertrokken Erik ten Hag opvolgen. De keuze voor De Jong wordt intern breed gedragen. Zo heeft clubeigenaar Frans van Seumeren er nooit een geheim van gemaakt hoge verwachtingen van De Jong te hebben. FC Utrecht streeft ernaar op korte termijn de huidige assistent-trainer officieel te kunnen presenteren als hoofdcoach.

FC Utrecht kiest met Jean-Paul de Jong voor een echte clubman.

FC Utrecht kiest met Jean-Paul de Jong voor een echte clubman.

ANP Pro Shots

Vanaf het moment dat duidelijk werd dat Ten Hag zou verkassen naar Ajax, was De Jong (47) zijn gedoodverfde opvolger. De geboren Utrechter heeft de afgelopen tweeënhalf jaar nauw samengewerkt met Ten Hag en kan de ingezette sportieve lijn doortrekken.

De Jong staat er bovendien goed op in de spelersgroep. „Hij weet precies wat onze speelstijl is en kent de jongens heel goed”, aldus Yassin Ayoub. „Het zou zeker een optie zijn om hem als hoofdtrainer aan te stellen. Als de club dat ziet als een oplossing, kan ik dat alleen maar toejuichen.” De FC Utrecht-fans scandeerden in Breda, bij de laatste wedstrijd onder leiding van Ten Hag, de naam van De Jong en gaven daarmee aan hem te beschouwen als een geschikte opvolger.

De Jong beschikt in ruime mate over het FC Utrecht-dna. In maar liefst veertien seizoenen in de hoofdmacht speelde de middenvelder 435 wedstrijden. Na zijn actieve carrière was hij zes seizoenen actief als jeugdtrainer, waarna hij twee succesrijke jaren kende als hoofdtrainer van FC Eindhoven in de Jupiler League. Tweeënhalf jaar geleden keerde De Jong terug bij zijn grote liefde. Hoewel hij toen al werd getipt als nieuwe hoofdtrainer, werd hij veldtrainer onder Ten Hag, maar wel met het perspectief, dat hij zou kunnen doorschuiven als Ten Hag zou vertrekken.

Aanvankelijk was dat moment gepland na twee seizoenen, maar Ten Hag besloot begin dit jaar voor drie seizoenen bij te tekenen. De Jong verloor zijn geduld niet, bleef loyaal aan FC Utrecht en het met Ten Hag aangegane project en liet de baan van trainer van Jong PSV lopen. Die loyaliteit wordt nu beloond.

Directeur voetbalzaken Jordy Zuidam van FC Utrecht kan het nieuws van de aanstaande promotie van De Jong nog niet bevestigen, maar geeft wel aan na het vertrek van Ten Hag snel een beslissing te willen nemen over de nieuwe hoofdtrainer. „Uiteraard hebben wij hierop geanticipeerd. Ik verwacht dan ook op korte termijn definitief te kunnen communiceren over de opvolging”, aldus Zuidam.

Lees meer over