1486146
Schaatsen

Wüst wil gouden kans opgeven voor liefde

Voor Ireen Wüst (l.) staat vriendin Letitia de Jong op de eerste plaats

Voor Ireen Wüst (l.) staat vriendin Letitia de Jong op de eerste plaats

Onvergankelijke olympische roem is geen partij voor onvoorwaardelijke liefde. Althans, in het leven van schaatsster Ireen Wüst.

Voor Ireen Wüst (l.) staat vriendin Letitia de Jong op de eerste plaats

Voor Ireen Wüst (l.) staat vriendin Letitia de Jong op de eerste plaats

Geen idee of het volgens de regels is toegestaan, zei Nederlands meest gelauwerde olympiër op dag 4 van het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Maar als ze haar startbewijs op de 1000 meter van Pyeongchang kan opgeven om zodoende haar levensgezellin Letitia de Jong in Zuid-Korea op de kilometer aan de start te krijgen, dat doet ze dat meteen. De Groningse eindigde op de kilometer als vierde en zit daarmee op het vinkentouw. „Iets mooiers kan ik me niet bedenken.”

De kopvrouw van Justlease.nl plaatst deze Winterspelen kwaliteit boven kwantiteit, zo besloot ze gisteren in samenspraak met haar coach Rutger Thijssen. „Ik hoef niet, net als in Sotsji, met vijf medailles uit Pyeongchang huiswaarts te keren. Wel met drie stuks goud. Wil je die ambitie waarmaken, dan moet je soms knopen doorhakken. Keuzes maken is in de topsport eerder een teken van kracht dan van zwakte.”

In Thialf ging om die reden een streep door haar ambities op de 5000 meter, reden om zich voor vandaag af te melden voor dat nummer. Het langste stayersnummer staat in het olympische programma haar ambities om met goud op 1500 en 3000 meter plus de ploegachtervolging vanuit Azië huiswaarts te keren. „Vooral op de team pursuit zullen we superscherp moeten zijn om Japan van het lijf te houden. Dan kun je twee dagen voor de kwalificatie op dat nummer geen vijf kilometer rijden.”

Individueel ligt Wüsts zwaartepunt op de 1500 meter. „Ik aas in Pyeongchang op revanche voor mijn zilveren medaille van Sotsji”, zei ze. „Maar dan moet je je wel eerst even plaatsen voor die afstand.” De routinier slaagde met haar 1.54,78 glansrijk in die opzet en zal op de mijl worden vergezeld door Lotte van Beek (1.55,51) en Marrit Leenstra (1.56,16).

Het veroveren van drie stuks goud zou haar op een nog groter voetstuk plaatsen in de vaderlandse olympische historie. Slaagt ze in haar missie, dan prijken zeven goud, drie zilver en één brons op haar curriculum vitae. Maar eerst moet ze morgen hopen dat de selectiecommissie van de KNSB haar afmelding op de kilometer honoreert met een startbewijs voor De Jong. Want olympische plakken zijn leuk, maar liefde gaat boven alles.