Nieuws/Sport
148934
Sport

Van Breukelen: een wolf in schaapskleren

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen

Begin mei werd Hans van Breukelen ontmaskerd in de bondscoachsoap. Lees hier het verhaal dat Valentijn Driessen toen schreef. "Achter zijn wollige, zweverige taalgebruik gaat naast een kille opruimer een meedogenloze man schuil, die mensen tegen elkaar uitspeelt en een intrigant is: doortrapt en geslepen."

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen zet zijn grote schoonmaak bij de KNVB onverminderd en ongehinderd voort. Niemand die hem stopt. Na vrouwenbondscoach Arjan van der Laan en bondscoach Danny Blind is Jelle Goes, technisch manager en opsteller en uitvoerder van het plan Winnaars van Morgen, het volgende slachtoffer van de technisch directeur.

En dat terwijl Van Breukelen er sinds zijn aanstelling zelf een puinhoop van heeft gemaakt bij de KNVB. De voetbalbond, waar het voorvoegsel ’Koninklijk’ in de huidige bezetting en door de handelswijze – onder meer de aanstelling van een nieuwe bondscoach – al lang niet meer van toepassing is.

Bij de vleugellamme KNVB is er niemand die het gebrek aan kwaliteit bij Van Breukelen voor de functie van technisch directeur onderkent. En dus is er niemand die hem corrigeert als hij zogenaamd in belang van het Nederlandse voetbal handelt, maar daarbij zonder aanwijsbare verbetering veel kapot maakt. Los van het imago van de KNVB, dat door gebrek aan sturing en proactief beleid enorme deuken oploopt. Zolang niet wordt opgetreden, blijft de bond een schietschijf.

Door journalisten, bestuurders, trainers en spelers wordt Hans van Breukelen vaak getypeerd als een vriendelijke, sympathieke man met wereld-verbeterende trekjes, die met zijn onderwijzersachtergrond nog stamt uit het geitenwollensokkentijdperk. Tevens schatten ze hem in die harde voetbalwereld vaak in als naïef, terwijl alle rampspoed die hij veroorzaakt met zijn knullige optredens hem ’overkomt’.

Ontmaskerd

Zijn handelswijze in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach heeft Van Breukelen ontmaskerd. Achter zijn wollige, zweverige taalgebruik gaat naast een kille opruimer een meedogenloze man schuil, die mensen tegen elkaar uitspeelt en een intrigant is: doortrapt en geslepen. Hij weet mensen voor zich te winnen met zijn empathisch voorkomende gedrag, maar zijn schaduwzijde is gevaarlijk. Te veel mensen – Van der Laan, Blind, Goes, Ruud Gullit, Henk ten Cate, Dick Advocaat, Fred Rutten en Wim Jansen – hebben dit in hun relatie met Van Breukelen ondervonden. De conclusie is gerechtvaardigd dat sprake is van bewust, structureel gedrag van iemand die over lijken gaat.

Het is niet voor niets dat psycholoog Rini Stoutjesdijk van het in opspraak geraakte BTSW – door Van Breukelen verder binnengeloodst bij de KNVB en na publicaties in TELESPORT afgeserveerd in Zeist – en Van Breukelen het met hun zweverigheid samen zo goed kunnen vinden. Van Breukelen bedient zich van praktijken, die ook Stoutjesdijk erop na houdt om mensen met psychische problemen zogenaamd te helpen, maar ze tegelijkertijd beschadigt. Mensen die zich slachtoffer van Stoutjesdijk voelen, meldden zich bij deze krant.

Ten Cate

Bewust of onbewust ter zelfbescherming liet Ten Cate na zijn gesprekken met Van Breukelen en de toezegging van de ’td’ dat hij de nieuwe bondscoach zou worden journalist Martijn Krabbendam van Voetbal International meeluisteren met telefoontjes tussen hem en Van Breukelen.

Daarnaast bevestigde Fred Rutten tegenover collega Mike Verweij van TELESPORT, de lezing van Ten Cate, dat hij door zowel Van Breukelen als Ten Cate was benaderd om assistent van de beoogde nieuwe bondscoach te worden. Het bleek achteraf – samen met sms’jes en WhatsApp-berichten van Van Breukelen – de redding voor Ten Cate en heel hard nodig om hem voor een bewuste karaktermoord te behoeden.

Statement

Toen Van Breukelen zijn toezegging niet kon waarmaken en Ten Cate van buitenstaanders te horen kreeg dat er voor hem als bondscoach te weinig draagvlak in Zeist zou zijn, trok Ten Cate de stekker uit de onderhandelingen en bedankte hij heel netjes voor de eer om Blind op te volgen. Hij maakte daarbij – onder meer in TELESPORT – een statement, waarin hij Van Breukelen zelfs bedankte voor zijn vertrouwen in hem.

Dat Ten Cate een rad voor ogen werd gedraaid door Van Breukelen, onderkende hij pas een dag later toen de media-afdeling van de KNVB op gezag van Van Breukelen een verklaring gaf, waarin stond: ’De KNVB herkent zich niet in de publiciteit van vanochtend rond de vacature voor de bondscoach. Maar we reageren verder niet.’

Zelfbescherming

Met dit statement zette Van Breukelen ter zelfbescherming de mens Henk ten Cate weg als een onbetrouwbare leugenaar. De technisch directeur dacht met deze beschadigingsactie makkelijk weg te komen, want het zou altijd het woord van Ten Cate tegen het woord van Van Breukelen zijn. De KNVB-man wist dat hij in dat geval van 90% van de Nederlanders het voordeel van de twijfel zou krijgen. Zijn zorgvuldig opgebouwde imago van een wat naïeve maar aaibare stuntelige brokkenpiloot stond immers tegenover dat van straatvechter Ten Cate.

In Zeist werd Ten Cate door interim-directeur Jean-Paul Decossaux intern al weggezet als iemand met een ’criminele uitstraling’ die nooit de KNVB kon vertegenwoordigen. Het laat zich raden dat Decossaux heeft ingegrepen toen Van Breukelen daadwerkelijk zaken wilde doen met de 62-jarige Amsterdammer.

Om zijn straatje schoon te vegen, liet Van Breukelen tijdens de door de onafhankelijk meeluisterende journalist van VI aan Ten Cate weten dat diverse gesprekken nooit zijn gevoerd en hij toezeggingen altijd zou ontkennen. Waarbij hij gemakshalve vergat dat ook App- en sms-verkeer tegen hem kon worden gebruikt.

In het nauw gedreven

Ten Cate voelde zich zo in het nauw gedrongen en neergezet als een ’onbetrouwbaar sujet’, dat hij op vragen over het KNVB-statement, dat Ten Cate als persoon én zijn verhaal onderuit moest halen, alles op straat gooide; zowel de meegeluisterde gesprekken als de WhatsApps en sms’jes. Om zelf nog over straat te kunnen in Amsterdam en iedereen recht in de ogen te kunnen kijken. Wat Ten Cate is overkomen, had óók Advocaat kunnen overkomen. Die heeft daarom gelijk als hij Van Breukelen ver weg houdt van Oranje wanneer hij als bondscoach wordt aangesteld, met Ruud Gullit als zijn assistent.

Resteert de vraag: hoe lang mag Hans van Breukelen na deze ontmaskering zijn machtsmisbruik nog namens de KNVB uitoefenen en de bond vertegenwoordigen? De overgebleven rvc-leden (Simon Kelder en Erik Mulder) gaven Van Breukelen in de winter na een evaluatie nog zes maanden om zich te bewijzen als technisch directeur. Het bewijs van ontmaskering en zijn leugens moeten het bewijs zijn dat zijn positie bij de KNVB niet langer houdbaar is.