Nieuws/Sport
148943
Sport

Ajax: kassa en luxeprobleem

Jaap de Groot

Jaap de Groot

Het is een goede week voor het Nederlandse topvoetbal. Eindelijk wordt het gestuntel bij de KNVB naar de achtergrond gedrongen door de clubs. Na het volksfeest rond Vitesse en de komende ontlading bij Feyenoord, is voetbalminnend Nederland vandaag in de ban van Ajax – Olympique Lyon.

Jaap de Groot

Jaap de Groot

Een Nederlandse club weer actief op een groot internationaal podium, het vaderlandse voetbal is er hard aan toe. De prestatie is er dan ook één van de buitencategorie. Aan het begin van het seizoen zou Ajax nog voor ruim 80 miljoen euro aan spelers verkopen, toch wordt de waarde van de huidige selectie alweer tussen de 100 en 150 miljoen geschat.

Effectieve doorstroming van talent heeft tegelijk tot gevolg dat er voortdurend doorgeselecteerd moet worden. Voetballers die eerst op basis van een ’7’ zeker van een basisplaats waren, komen onder druk te staan. De transfers van Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi zijn daar voorbeelden van. Een continuerend proces dat zelfs enkele uren voor Ajax – Lyon binnen het keurkorps van trainer Peter Bosz speelt.

Neem de nummer 6 positie. Aanvankelijk leek Jairo Riedewald er voor gemaakt. Alleen kon de 20-jarige middenvelder zijn niveau niet vasthouden. Uiteindelijk hielp Lasse Schöne zijn team uit de brand. Maandenlang stond de positie van de 30-jarige routinier niet ter discussie.

Tot Ajax – Schalke 04 duidelijk maakte hoe Donny van de Beek is gegroeid. De speler die eerder rechts en links op het middenveld nog steken liet vallen, bleek centraal en in de punt naar achter een openbaring. Niet alleen speelde hij zelf goed, hij zorgde er ook voor de anderen beter tot hun recht kwamen.

Neem alleen het positiespel tegen de Duitsers. Davinson Sanchez en Matthijs de Ligt konden de verdedigingslinie naar voren dirigeren omdat Van de Beek het middenveld mee liet schuiven. Qua ruimte bleven de linies daardoor perfect op elkaar afgestemd en slaagde Ajax erin om de counter bij Schalke te elimineren. Bovendien speelde de 20-jarige Ajacied simpel, gekoppeld aan een hoge handelingssnelheid.

Vervolgens bleek uit tegen Schalke en PSV dat juist Schöne, die Van de Beek toen verving, hier moeite mee heeft. Zeker als het tempo omhoog ging en de tegenstander druk zette. Pas nadat de Deen door Van de Beek was vervangen, kreeg Ajax weer de controle over de wedstrijd.

Kortom, voor de aftrap tegen Lyon heeft Van de Beek een luxeprobleem gecreëerd. Aan de ene kant is er het scorend vermogen van Schöne bij vooral standaardsituaties, anderzijds zorgt Van de Beek voor een beter evenwicht binnen het team. Net zoals dat vroeger met Jan Wouters en Aron Winter het geval was.

Daarnaast zijn trainers ook mensen. Schöne heeft dit seizoen geleverd in een fase dat het team zoekende was. Hij heeft dus recht op krediet. Peter Bosz laveert daarom tussen zijn gevoel en zijn verstand.

We gaan het vanavond zien.