Sport/Voetbal
149016469
Voetbal

Transferverbod voor Olympique Marseille na nepoverstap Pape Gueye

Pape Gueye in het shirt van Marseille.

Pape Gueye in het shirt van Marseille.

De wereldvoetbalbond FIFA heeft Olympique Marseille een transferverbod van een jaar opgelegd vanwege zijn aandeel in de transfer van Pape Gueye, dat melden onder andere L’Equipe en het persbureau AFP. Daar komt nog een boete van 2,5 miljoen euro bovenop.

Pape Gueye in het shirt van Marseille.

Pape Gueye in het shirt van Marseille.

Watford had bij de FIFA een klacht ingediend, nadat de beklonken transfer van Gueye naar de Premier League was afgeketst. In extremis besliste Gueye zijn getekende overeenkomst met Watford niet na te komen om vervolgens naar Zuid-Frankrijk te vertrekken, waar hij inmiddels 21 officiële duels heeft gespeeld.

Gueye en zijn advocaten beweerden dat zijn toenmalige zaakwaarnemer Bakari Sanogo hem afgelopen april tegen zijn zin in een voorcontract had laten tekenen. Zo zou Sanogo zijn cliënt misleid hebben door het afgedwongen maandsalaris te presenteren als zijn weeksalaris. Desondanks poseerde de controlerende middenvelder wel op de foto met het shirt van The Hornets.

De FIFA lijkt er weinig mee op te hebben, want de 22-jarige Senegalees werd vrijdag reeds geschorst, waardoor hij niet meer in actie kan komen op de Afrika Cup. Zonder Gueye kwam Senegal vrijdagnamiddag in zijn tweede groepswedstrijd niet verder dan een scoreloos gelijkspel tegen Guinea. Eerder wonnen de Senegalezen met 1-0 van Zimbabwe. Pape Gueye mocht toen in het slotkwartier invallen.

Olympique Marseille laat het er waarschijnlijk niet bij zitten. De club zou overwegen beroep aan te tekenen bij de FIFA.