Sport/Tennis
149243178
Tennis

Wimbledon gaat voorlopig nog door

Roland Garros paar maanden uitgesteld

Tennistoernooi Roland Garros wordt dit jaar niet in mei en juni gespeeld, maar in de maanden september en oktober. Die maatregel is genomen naar aanleiding van de coronacrisis, die ook Frankrijk in haar greep houdt.

Het tweede grandslamtoernooi van het jaar zou, inclusief de kwalificaties, van 18 mei tot en met 7 juni gespeeld worden in Parijs. Nu zijn 20 september tot en met 4 oktober als nieuwe data gekozen.

„We hebben een moeilijke maar dappere beslissing genomen in deze ongekende situatie, die sinds afgelopen weekend heel erg is veranderd”, aldus Bernard Giudicelli, de voorzitter van de Franse tennisbond.

Roland Garros is nu, voorlopig, het laatste grandslamtoernooi van het jaar. De US Open in New York staat nog voor eind augustus op het programma. De organisatie van Roland Garros wilde de editie van 2020 niet schrappen, mede omdat het toernooi het nieuwe dak op het centercourt wil openen.

Wimbledon

Eerder al werd besloten het tenniscircuit voor minimaal zes weken stil te leggen. Onder meer de toernooien van Indian Wells en Miami werden getroffen door die maatregel. Over Wimbledon, dat begin juni zou moeten aanvangen, is nog geen besluit genomen.

Kort na de verplaatsing van Roland Garros kwam Wimbledon met een verklaring. Het grastoernooi geeft daarin aan dat naar een verschuiving op dit moment nog niet gekeken wordt. Met een kleiner dan gebruikelijk team worden de grasbanen momenteel onderhouden.

„Hoewel we op dit moment doorgaan met het plannen van The Championships, blijven we de situatie continu monitoren. We zullen verantwoordelijk handelen, in het belang van de bredere samenleving”, meldt het toernooi. Het hoofdtoernooi van Wimbledon begint op maandag 29 juni.

Verbaasd

De spelersvakbond van de ATP, de belangenbehartiger van het mannentennis, heeft verontwaardigd gereageerd op de bekendmaking van Roland Garros om het grandslamtoernooi te verschuiven van mei naar september.

„Dit is gekkenwerk. Roland Garros komt met de mededeling dat het toernooi wordt gespeeld direct na de US Open, zonder enig overleg met de spelers of de ATP gevoerd te hebben. We hebben niks te zeggen in onze sport”, schreef tennisser Vasek Pospisil op Twitter. Pospisil, de nummer 93 van de wereld, zit in de spelersraad van de ATP.

„Dit is een moeilijke tijd en iedereen wordt getroffen door deze catastrofe. Communiceren en samenwerken om oplossingen te vinden, zouden het belangrijkste moeten zijn in plaats van arrogante en egoïstische beslissingen te nemen om de tour op een negatieve manier te beïnvloeden.”

Roland Garros koos voor 20 september tot en met 4 oktober als nieuwe data. Op dat moment staan er indoortoernooien in Europa en hardcourttoernooien in Azië op het programma.