1493798
Autosport

'We hebben een klinker door de zijruit gekregen'

Stenengooiers belagen De Rooy

De truck van Gerard de Rooy

De truck van Gerard de Rooy

Met een derde tijd in de eerste etappe van de ECO Africa Race is truckrijder Gerard de Rooy voorzichtig begonnen.

De truck van Gerard de Rooy

De truck van Gerard de Rooy

Met zijn Iveco Power was de Brabander wel de beste vrachtwagencoureur op een listig parcours van Nador naar Dar Kaoura in Marokko, waar stenengooiers langs de route voor overlast zorgden.

Vladimir Vasilyev reed met zijn MINI de snelste tijd in de proef van 92 kilometer. De Rooy eindigde op 5.24 minuten achter de Russische coureur. “Het inhalen van de kleine ssv’s kostte zodoende veel tijd. Ik ben een paar keer naast de piste gaan rijden om er voorbij te kunnen, maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Ik denk dat ik daar zeker een minuut of vijf mee heb verspeeld”, vertelde De Rooy die in de slotfase nog te maken kreeg met een onplezierige verrassing:

“Op 10, 15 kilometer voor de finish stond een groepje stenengooiers. We hebben een klinker door de zijruit gekregen. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. Een aantal anderen heeft stenen op de voorruit gekregen.”

Wuf van Ginkel, teamgenoot en vierde truck in de wedstrijd, kreeg te maken met dat groepje. Hij zag ze bij het uitkomen van de bocht staan. “Ik reed daarom min of meer recht op ze af en daar schrokken ze blijkbaar toch van. Ze wisten niet hoe snel ze weg moesten komen. Dat is waarschijnlijk ons geluk geweest.”