Nieuws/Sport

Mentel strijdvaardig: 'Ga er van uit dat ik start'

Bibian Mentel

Bibian Mentel

Hollandse Hoogte

Het ene icoon van de vaderlandse paralympische sport, Esther Vergeer, vertelde dinsdagmiddag vol trots als nieuwe chef de mission dat zij begin maart met de grootste Nederlandse ploeg ooit naar de Paralympische Winterspelen mag afreizen.

Bibian Mentel

Bibian Mentel

Hollandse Hoogte

Eén van hen, het andere icoon Bibian Mentel, zat verscholen op de achterste rij van de grote groep olympische en paralympische sporters. Maar dat ze de presentatie überhaupt bijwoonde, was een mirakel en typerend voor haar ongeremde vechtlust.

Zware ingreep

De koningin van Sotsji, waar de snowboardster vier jaar geleden goud veroverde op de boardercross, wacht vandaag het tweede deel van haar operatie om kanker voor de negende keer te overwinnen. Twee weken na de eerste zware ingreep, waarbij veel tumorweefsel werd verwijderd, wordt er een titaniumbrug in haar nek geplaatst. "Toch ga ik er nog steeds van uit dat ik in Pyeongchang gewoon aan de start sta”, verwacht Mentel dat de geest ook dit keer weer sterker is dan het lichaam. Mocht haar dat lukken, dan zal dat wel zonder enig wedstrijdritme zijn. Over twee weken hoopt zij voor het eerst in de sneeuw te staan, op haar board, voor haar eerste trainingsminuten sinds de vorige zomer.

Bunschoten

Landgenote Lisa Bunschoten nam de leiderspositie in de World Cups recentelijk van haar over en op ski- en snowboardgebied zijn de medaillekansen voor Nederland straks sowieso behoorlijk groot, met verder onder meer Chris Vos, Jeroen Kampschreur en Anna Jochemsen. "In de afgelopen maanden hebben deze sporters en coaches mij meegenomen in de wereld van de wintersport. Het gaat heel hard, het is spectaculair en ik ben enorm onder de indruk geraakt van hun toewijding en motivatie. Ik geloof er daarom in dat wij in Pyeongchang als klein land gaan laten zien hoe groot we zijn”, sprak Esther Vergeer met vertrouwen.

Bekijk meer van