Sport/Tennis
1496466805
Tennis

ATP Finals: Nadal door ten koste van titelverdediger Tsitsipas

Rafael Nadal

Rafael Nadal

LONDEN - Rafael Nadal heeft ten koste van titelverdediger Stefanos Tsitsipas de laatste vier bereikt bij de ATP Finals in Londen. De Spaanse tennisser versloeg de 22-jarige Griek in de afsluitende groepswedstrijd in drie sets: 6-4 4-6 6-2.

Rafael Nadal

Rafael Nadal

De eindstand stond na 2 uur en 5 minuten op het scorebord. Voor Nadal (34) was het zijn zesde overwinning in zijn zevende partij tegen Tsitsipas. Hij speelt in de halve finales tegen de Rus Daniil Medvedev.

Nadal verloor dinsdag in twee sets van Dominic Thiem: 7-6 (7) 7-6 (4). Tsitsipas moest twee dagen eerder ook al zijn meerdere erkennen in de Oostenrijker: 7-6 (5) 4-6 6-3. Zowel Nadal als Tsitsipas won van de Rus Andrej Roeblev, waardoor het onderlinge duel de beslissing moest brengen wie er met Thiem naar de halve finales zou gaan.

Nadal liet in de eerste set twee breakkansen liggen in de zevende game. In de negende game moest Tsitsipas wel zijn service inleveren waarna Nadal in zijn eigen opslagbeurt zijn eerste setpunt benutte.

Ook de tweede set ging lang gelijk op. In de tiende game liet Nadal een dubbele fout noteren op het tweede setpoint van Tsitsipas waardoor de stand op 1-1 kwam. In de derde set leverden beide spelers meteen hun eerste servicegame in waarna de Griek in zijn eigen beurt opnieuw in de fout ging. Daarna was er voor hem geen redden meer aan.

Aan palmares toevoegen

Dit jaar hoopt de 34-jarige Nadal, de nummer 2 van de wereld, eindelijk de ATP Finals aan zijn indrukwekkende palmares te kunnen toevoegen.

„Het is altijd moeilijk om het hier aan het einde van het seizoen elke dag tegen de beste spelers ter wereld op te nemen”, aldus Nadal. „Vaak arriveer je hier wat vermoeid, maar dit jaar is het een beetje anders.”

Het eindejaarstoernooi voor de beste acht tennissers vormt normaliter de afsluiting van een lang en slopend seizoen. Half november was Nadal vaak al toe aan rust en mede daarom zijn de ATP Finals en de Spanjaard nog geen gelukkig huwelijk gebleken. Het coronavirus verkortte het seizoen drastisch en over de fysieke gesteldheid van Nadal, die zich uit vrees voor het coronavirus afmeldde voor de US Open, is het dit seizoen amper gegaan.

Sinds 2015 overleefde Nadal geen enkele keer de poulefase; in 2017 (teruggetrokken na nederlaag tegen David Goffin) en 2019 bleef hij steken in de groepsfase, in 2016 en 2018 deed hij niet mee. „Ik heb weer twee wedstrijden gewonnen, net als vorig jaar”, zei Nadal na zijn zege op Stefanos Tsitsipas. „Vorig jaar had ik alleen een beetje pech dat ik niet in de halve finales stond.”

Bij de laatste vier neemt Nadal het zaterdag op tegen Daniil Medvedev, die eerder in het toernooi Novak Djokovic met 6-3 6-3 versloeg. „Hij speelde vorig jaar ook geweldig”, zei Nadal over zijn tegenstander tijdens de US Open-finale van 2019.

„Ik denk dat hij vorig jaar aan het einde van het seizoen mentaal erg moe was, maar ik denk dat dit jaar een ander verhaal is. Hij heeft veel vertrouwen. Ik weet dat ik op 100 procent moet spelen om kans te maken en dat is wat ik ga proberen.”

Nadal won in zijn loopbaan al 20 grand slams. Hij wist zich dit jaar al voor de zestiende keer te kwalificeren voor de ATP Finals, een record.

Roeblev is bij met zijn zege op Thiem.

Roeblev is bij met zijn zege op Thiem.

Roeblev klopt al geplaatste Thiem

Andrej Roeblev heeft zijn derde en laatste partij op de ATP Finals in Londen gewonnen. De Rus, die debuteert op het toernooi voor de beste acht tennissers van het seizoen, versloeg in twee sets de Oostenrijker Dominic Thiem: 6-2 7-5.

Voor Thiem is de nederlaag zonder consequenties. De Oostenrijker was na de overwinningen op Stefanos Tsitsipas en Rafael Nadal al zeker van de halve finales in Londen. Voor Roeblev was het zijn eerste zege. De Rus was al uitgeschakeld voor de laatste vier. Later donderdag strijden Tsitspas en Nadal om het andere ticket voor de halve finale.

Roeblev brak in de eerste set twee keer op de opslagbeurt van Thiem. In de tweede set liep de Rus ook al snel uit naar een voorsprong door een breakpoint te benutten. Zijn tegenstander kwam echter terug tot 4-4 en 5-5. Vervolgens verloor Thiem zijn service opnieuw. Roeblev maakte het vervolgens op eigen service af.

De Oostenrijker kan zich gaan opmaken voor de partij tegen de winnaar van de groepswedstrijd tussen Novak Djokovic en Alexander Zverev van vrijdag. „Het zijn beiden voormalig winnaars van dit toernooi. Het doel is om vrijdag de intensiteit te vinden in de training zodat ik er zaterdag 100 procent voor klaar ben, wie ik ook tref”, zei Thiem, die dit jaar de US Open won.