Nieuws/Sport
1497230831
Sport

Judoka Henk Grol mist EK vanwege positieve coronatest

Henk Grol

Henk Grol

NIEUWEGEIN - Judoka Henk Grol kan deze week niet meedoen aan de Europese kampioenschappen in Praag. De 35-jarige Grol, die uitkomt in de klasse boven 100 kilogram, is positief getest op het coronavirus. De judobond heeft Jur Spijkers aangewezen als zijn vervanger.

Henk Grol

Henk Grol

„Helaas ben ik genoodzaakt mij af te melden voor de aankomende EK in Praag. Dit omdat ik positief getest ben op het Covid-19-virus. Na een goede voorbereiding was ik klaar om te strijden voor mijn negende EK-medaille”, schrijft Grol op Instagram. „Op dit moment voel ik mij goed en heb ik geen klachten. Dat maakt een positief testresultaat dan ook extra bitter.”

Grol veroverde in zijn carrière al drie keer Europees goud, alle keren in de klasse tot 100 kilogram. In die klasse won hij ook twee keer olympisch brons (2008 en 2012).

Guusje Steenhuis, twee keer goed voor zilver op EK’s in de klasse tot 78 kilogram, trok zich eveneens terug uit de selectie. Ze is nog niet voldoende hersteld van een blessure. Natascha Ausma, die op de afgelopen Grand Slam in Boedapest verrassend het brons won, neemt de plek in van Steenhuis.

Al eerder haakte Michael Korrel (-100 kg) af voor de EK judo vanwege een knieblessure. Kim Polling besloot zelf om zich terug te trekken. De viervoudig Europees kampioene in de klasse tot 70 kilogram kreeg daarna ook te maken met een coronabesmetting.

De judobond vaardigt nu vijftien judoka’s af naar de EK in Praag. Bij de vrouwen zijn dat Naomi van Krevel (-52 kg), Sanne Verhagen (-57 kg), Geke van den Berg (-63 kg), Juul Franssen (-63 kg), Sanne van Dijke (-70 kg), Natascha Ausma (-78 kg) en Marhinde Verkerk (-78 kg). De mannen zijn Tornike Tsjkadoea (-60 kg), Ivo Verhorstert (-66 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg), Jesper Smink (-90 kg), Simeon Catharina (-100 kg), Jur Spijkers (+100 kg) en Roy Meyer (+100 kg).