Nieuws/Sport
149781
Sport

'Geen woorden voor, wát een opluchting'

Franssen wint rechtszaak van judobond

Juul Franssen

Juul Franssen

Juul Franssen heeft woensdag de rechtszaak tegen de Nederlandse judobond gewonnen. "Geen woorden voor. Wát een opluchting", reageerde ze.

Juul Franssen

Juul Franssen

Franssen was naar de rechter gestapt, omdat de judobond haar niet meer voor internationale wedstrijden inschreef. Dat kwam omdat de judoka weigerde op de centrale locatie in Papendal te trainen.

"Ik heb lang in onzekerheid gezeten over of ik nog wel een judocarrière had. Een carrière waar ik jarenlang alles voor opzij heb gezet. Dat ik nu mijn weg naar Tokio mag vervolgen voelt als een bevrijding. Ik ga er alles aan doen om daar voor NL een medaille te halen. Ik ben heel blij dat de rechter heeft ingezien dat het voor een topsporter essentieel is om bepaalde eigen keuzes te kunnen maken, zonder dat je daarvoor uit de selectie wordt gezet. Ik ben blij dat ik met mijn eigen trainers kan blijven werken, mijn winning team, en dat ik mijn sportcarrière kan blijven combineren met mijn opleiding."

De JBN mag haar niet langer uitsluiten van internationale wedstrijden. De judoka moet de kans krijgen om met haar eigen trainers te werken en gewoon weer worden opgenomen in de nationale selectie, stelde de rechtbank. 

"Het besluit van de judobond om Franssen uit de nationale selectie te zetten en haar uit te sluiten van deelname aan internationale wedstrijden had niet zo genomen mogen worden. De judobond moet haar opnieuw voordragen voor een A-status bij NOC*NSF", bepaalde de voorzieningsrechter.

Franssen hoeft niet standaard op de centrale locatie in Papendal te komen trainen. De rechtbank vindt dat de bond tot een maatwerkoplossing moet komen met Franssen, waardoor zij zich met haar eigen trainers kan voorbereiden op de Olympische Spelen. Wel moet zij zich zoveel mogelijk aan de centrale afspraken houden.