Nieuws/Sport
149920
Sport

Ippon voor Franssen: 'Een bevrijding’

Juul Franssen

Juul Franssen

Juul Franssen heeft het belangrijkste gevecht in haar judocarrière op overtuigende wijze gewonnen. In het kort geding, dat de 27-jarige judoka een paar maanden geleden tegen Judo Bond Nederland aanspande, versloeg ze de bond – om in judotermen te spreken – met een ippon. Oftewel, een vol punt.

Juul Franssen

Juul Franssen

De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland, die woensdagmiddag om half 4 uitspraak deed, heeft beslist dat de judobond Franssen weer naar toernooien moet uitzenden. Ook dient de JBN haar opnieuw voor te dragen voor een A-status bij NOC*NSF, waar de judoka uit het Limburgse Reuver als nummer negen op de wereldranglijst in de gewichtsklasse tot 63 kilogram recht op heeft.

Bekijk ook:

De eerste reactie van judoka Franssen in Telesport Vandaag. En verder de titelkoorts in Rotterdam en een analyse van chef voetbal Valentijn Driessen over de situatie binnen de KNVB.

Door deze uitspraak blijft de olympische droom van Franssen (goud in Tokio 2020) levend en kan ze met haar eigen trainers in Hoogvliet en Rotterdam, Mark van der Ham en Hans Kroon, blijven werken. Ze hoeft zich niet fulltime op Papendal te vestigen, waar de JBN – in opdracht van NOC*NSF - sinds afgelopen najaar is gestart met een gecentraliseerd topsportprogramma. De voorzieningenrechter vindt wel dat de JBN van Franssen mag vragen dat ze zich zoveel mogelijk aansluit bij dit project op Papendal. De bond moet met een maatwerkoplossing komen, zoals ook gedaan is met onder anderen Kim Polling en Noël van ’t End, twee andere topjudoka’s.

Franssen reageerde bijzonder opgelucht: ,,Ik heb lang in onzekerheid gezeten of ik nog wel een judocarrière had. Dat ik nu mijn weg naar Tokio mag vervolgen, voelt als een bevrijding. Ik ben blij dat ik met mijn eigen trainers kan blijven werken, mijn winning team, en dat ik mijn sportcarrière kan blijven combineren met mijn opleiding.”

De beslissing van de voorzieningenrechter is een gevoelige tik voor de JBN en NOC*NSF, aangezien deze uitspraak waarschijnlijk een precedentwerking heeft. 

"Wij zijn heel blij met deze uitkomst. Niet alleen voor Franssen, maar voor alle topsporters in Nederland is dit een heel belangrijke uitspraak”, aldus Hetteke Frima van NL Sporter, die Franssen bijstond in het kort geding. "Het belang van de individuele sporter wijkt niet zomaar voor dat van het collectieve belang van de bond. Dat is baanbrekend.”