Sport/Wielrennen
1500473228
Wielrennen

Tom Dumoulin rijdt finale Amstel Gold Race in huisje op de Cauberg

Tom Dumoulin lacht tijdens de virtuele Amstel Gold Race

Tom Dumoulin lacht tijdens de virtuele Amstel Gold Race

VALKENBURG - De echte Amstel Gold Race kon zondag niet doorgaan vanwege het nieuwe coronavirus, maar heel wat profs en recreanten hebben toch de finale van de Nederlandse klassieker kunnen rijden. Dat deden ze virtueel, via het platform Bkool. Tom Dumoulin deed dat in een vakantiehuisje op de Cauberg.

Tom Dumoulin lacht tijdens de virtuele Amstel Gold Race

Tom Dumoulin lacht tijdens de virtuele Amstel Gold Race

De Giro-winnaar van 2017 zat daar op een interactieve fietstrainer, met een scherm voor zich waarop hij het parcours zag. Dumoulin trapte de laatste 26 kilometer van de Gold Race weg, met venijnige klimmetjes als de Keutenberg en de Cauberg. De digitale finish lag, net als in het echt, in Vilt. De virtuele toerversie van de Gold Race was live via Facebook te volgen.

„Dit is een prachtige oplossing”, zei koersdirecteur Leo van Vliet. „Maar ik hoop toch dat we dit jaar nog echt kunnen koersen. Want kijk naar Tom, je moet ook niet zo’n zes maanden op zo’n hometrainer blijven rijden. Ik rijd in de winter ook wel op zo’n ding. Maar als je het zonnetje ziet en het is 20 graden, verlang je toch ook al snel weer naar buiten.”

Tom Dumoulin in zijn ’huisje’

Tom Dumoulin in zijn ’huisje’

Van Vliet hoopt dat de Gold Race, die moest worden uitgesteld vanwege het coronavirus, later dit jaar alsnog kan worden gehouden. „Maar eerst moeten we iets verschrikkelijks in de wereld hebben opgelost. Heel veel mensen zijn daar mee bezig. Ik bekijk het van de positieve kant, ik denk nog steeds dat we dit jaar kunnen gaan rijden. Maar als het niet kan, dan kan het niet.”

Dumoulin wacht vanwege fysieke problemen in het voorjaar nog altijd op zijn officiële debuut voor Jumbo-Visma. De 29-jarige Limburger hoorde deze week dat de Tour met twee maanden is uitgesteld en nu eind augustus begint. „Ik denk dat de kans best groot is dat het alsnog niet doorgaat”, aldus Dumoulin. „Maar voor hetzelfde geld ook wel en dan is dit de best mogelijke optie. Het heeft voor mij alleen geen zin om nu keihard te trainen en mezelf heel moe te maken. Ik probeer fit en in conditie te blijven. Als blijkt dat de koersen gaan plaatsvinden, is er nog genoeg tijd om op te bouwen.”