Nieuws/Sport
150163
Sport

Amsterdammers zetten Lyon te kijk in ArenA: 4-1

Finale lonkt voor groots Ajax

Amin Younes, Bertrand Traoré en Hakim Ziyech vieren Ajax' 4-1.

Amin Younes, Bertrand Traoré en Hakim Ziyech vieren Ajax' 4-1.

De eerste Europese finale voor Ajax sinds 1996 lonkt nadrukkelijker dan ooit. Na de 4-1 overwinning op Olympique Lyon in de Amsterdam ArenA moet de ploeg van Peter Bosz het volgende week in Frankrijk afmaken.

Amin Younes, Bertrand Traoré en Hakim Ziyech vieren Ajax' 4-1.

Amin Younes, Bertrand Traoré en Hakim Ziyech vieren Ajax' 4-1.

De coach hoopte vooraf natuurlijk op een goede uitgangspositie, maar had niet durven dromen dat zijn ploeg liefst vier keer zou weten te scoren. En met wat meer precisie in de eindfase hadden dat er nog veel meer kunnen zijn.

Dapper

Het eerste gevaar in de wedstrijd kwam wel van de bezoekers. Maxwell Cornet kreeg een trekbal van de achterlijn, maar de inzet van de Fransman kon door Davinson Sanchez nog net - ten koste van een hoekschop - onschadelijk worden gemaakt. De eerste poging van Ajax was een dappere van Matthijs de Ligt, die van heel ver met zijn linker doelman Anthony Lopes testte.

Tussen de 25e en 35e minuut ontplofte de ArenA vervolgens twee keer in korte tijd. Eerst verlengde Bertrand Traoré met één van zijn dreadlocks een messcherpe vrije trap van Hakim Ziyech vanaf de rechterkant in de verre hoek achter Lopes. Tien minuten later won diezelfde Traoré met overtuiging een belangrijk kopduel na slecht uitverdedigen van Franse kant, en lanceerde daarmee Kasper Dolberg. De Deen kruiste voor Mouctar Diakhaby langs en schoot op koelbloedige wijze de 2-0 met buitenkant rechts achter Lopes. Tussendoor appelleerden de Amsterdamse fans niet geheel ten onrechte voor een strafschop, toen Dolberg door Nicolas N'Koulou naar de grond werd getrokken.

Op slag van rust had Amin Younes de Amsterdammers op 3-0 móeten zetten, maar na voorwerk van Davy Klaassen stuitte de Duitser op Lopes, die al in de hoek lag waar de linksbuiten in mikte. Kort na rust maakte Younes echter zijn fout goed, door alsnog de 3-0 aan te tekenen. Ziyech veroverde op het middenveld de bal, en stuurde de Duitser de diepte in. Het schot van Younes miste kracht, maar caramboleerde via een Frans lichaam wél achter de doelman.

Kansenregen

In het vervolg van de tweede helft regende het kansen aan beide kanten. Een kanonskogel van Dolberg werd door Lopes onschadelijk gemaakt, terwijl André Onana een knappe redding verrichte op een schot van Nabil Fekir, die De Ligt had uitgekapt. Niet veel later incasseerde Ajax toch de kostbare tegengoal in de thuiswedstrijd. Een voorzet van Christophe Jallet werd door Lasse Schöne recht in de voeten van Mathieu Valbuena gekopt, die vanaf de rand van het strafschopgebied de 3-1 binnen schoot.

Kort daarna was Fekir ook dicht bij de 3-2, toen de aanvaller helemaal vrij stond in het Amsterdamse strafschopgebied, maar Onana voorkwam een nog verdere verkleining van de voorsprong. De ArenA explodeerde drie minuten later andermaal, toen Ziyech slim profiteerde van (niet hinderlijk) buitenspel van Dolberg en de bal aan de linkerkant oppikte. De harde voorzet van de Marokkaan werd door de scherpe Traoré in het doelgebied binnengewerkt.

Herstellen

Met het inbrengen van de niet helemaal fitte Alexandre Lacazette probeerde coach Bruno Genesio nog wat te herstellen, en Onana redde andermaal uitstekend op een pegel van invaller Rafael. Aan de andere kant verzuimde Ajax om Lyon op een levensgrote achterstand te zetten. Younes (slap schot) en Ziyech en Dolberg samen (slecht uitgespeeld) hadden veel meer uit kansrijke situaties kunnen halen. Ajax incasseerde in de resterende tijd geen tegengoal meer, en heeft zo een onverwacht riante uitgangspositie om de eerste Europese finale sinds 1996 te bereiken