Sport

Trefzekere Twente-tiener hoopt knoop volgende maand door te hakken

Europa jaagt op Ünal

Door Erik van Haren

Enes Ünal kent een uitstekend seizoen in het shirt van FC Twente. De huurling van Manchester City staat in de belangstelling van menig (top)club in Europa.

Enes Ünal kent een uitstekend seizoen in het shirt van FC Twente. De huurling van Manchester City staat in de belangstelling van menig (top)club in Europa.

HOLLANDSE HOOGTE

Enes Ünal heeft zichzelf dankzij een uitstekend seizoen bij FC Twente in de kijker gespeeld bij tal van topclubs. Zeker twintig, waaronder Borussia Dortmund en Lazio, hingen er al aan de lijn bij de manager van de meest productieve Turk aller tijden in de Eredivisie.

Enes Ünal kent een uitstekend seizoen in het shirt van FC Twente. De huurling van Manchester City staat in de belangstelling van menig (top)club in Europa.

Enes Ünal kent een uitstekend seizoen in het shirt van FC Twente. De huurling van Manchester City staat in de belangstelling van menig (top)club in Europa.

HOLLANDSE HOOGTE

De sterke spits staat sinds zijn overstap van Bursaspor naar Manchester City in 2015 al op de radar, maar een uitstekend seizoen in de Eredivisie heeft het lijstje met geïnteresseerde clubs nog langer gemaakt. Met wedstrijden tegen Sparta en FC Groningen te gaan staat de teller op zeventien doelpunten. Ünal is de meest doeltreffende tiener op de Europese velden. "De volgende stap in mijn carrière wordt heel belangrijk”, erkent de vijfvoudig Turks international. "Ik hoop in juni een beslissing te kunnen nemen.”

Ünal wil snel weten waar zijn toekomst ligt, zodat hij bij een eventuele nieuwe club tijdig kan aansluiten in de voorbereiding. In Manchester loopt zijn contract door tot 2019. Omdat de talentvolle aanvaller nog niet in aanmerking komt voor een werkvergunning in Engeland – daarvoor moet hij 70 procent van de interlands over de laatste twee jaar hebben gespeeld – ligt een nieuwe verhuurperiode óf permanente deal voor de hand.

Geweldig

"Manchester City is een prachtige club, maar het is belangrijk dat ik wekelijks volledige wedstrijden speel. Dit jaar bij FC Twente is geweldig”, weet Ünal, die eerder is verhuurd aan Genk en NAC Breda.

"Ik ben niet in de positie om Manchester City onder druk te zetten”, lacht hij. "Ik verwacht dat ik komende zomer niet mee ga op trainingskamp naar de Verenigde Staten. Anders mis je kostbare tijd. Als huurling moet je het gelijk laten zien. Deze jaren zijn cruciaal. Als ik 24 jaar ben, wil ik een topspits zijn. De volgende stap kan ook nog een jaar FC Twente betekenen. Dan moet ik een nog beter seizoen draaien. Alles ligt nog open.”

Samenwerking

De doeltreffende spits begrijpt ook wel dat wekelijks spelen in de absolute top momenteel niet voor hem is weggelegd. FC Twente wil hem dolgraag nog een jaar huren. De samenwerking verloopt perfect, al zou een club die speelt in de Europa League of in de middenmoot van een topcompetitie hem volgend seizoen misschien nog beter én waardevoller maken.

Het is een beslissing die Ünal samen met City en zij zaakwaarnemer moet nemen. Hij laat het allemaal op zich afkomen. Een voetballer die op zijn vijftiende debuteert in het voetbalgekke Turkije is wel wat gewend. Dat hij zo vroeg is vertrokken, is niet zonder reden geweest.

Koning

"We hebben niet veel spelers die in Europa uitkomen. Er is genoeg talent, maar voor jonge spelers is de Turkse competitie heel zwaar om in te spelen. Hier krijgen we een goede opleiding, worden we een betere speler. Geld is nu niet belangrijk”, aldus Ünal, die nog voor zijn move naar Engeland debuteerde in het nationale team. "Toen was ik een klein kind voor iedereen. Nu zien ze me als een volwassen man. Druk is er altijd, met 60.000 man op de tribune. Het lijkt soms wel op de hel. Als het goed gaat leef je als een koning, maar na een slecht resultaat wil je het huis niet verlaten.”

In Nederland merkt de spits, die volgende week zijn twintigste verjaardag viert, dat een lang seizoen op het hoogste niveau hem fitter maakt. "Anderhalf jaar geleden was mijn vetpercentage 14, nu is dat 7 procent. Ik ben geen snelle counterspeler, maar een targetman. Dan moet je sterk zijn. In het huidige topvoetbal is een spits ook een teamspeler. Kijk maar naar Robert Lewandowski. Hij is de meest complete spits van allemaal.”

Oorlog

Wie zo met Ünal praat kan zich haast niet voorstellen dat dit de speler is die zijn tegenstanders het leven zuur kan maken. Want de vriendelijke jongen uit Osmangazi verandert op het veld in een eenmansleger die oorlog maakt in het strafschopgebied.

"Geloof me, ik ben echt een aardige jongen. Maar op het veld wil ik winnen. Ik geniet van ruzies met verdedigers. Dat haalt ze soms uit hun concentratie. En zeker als ik niet vaak de bal krijg, moet ik iets verzinnen om het vuur te behouden. Dat heb ik nodig.”

Lees meer over