Sport/Voetbal
1503454372
Voetbal

Rel rond Duitse internationals na liken Turkse ’saluutpost’

Can en Gundogan (r) gebroederlijk naast elkaar.

Can en Gundogan (r) gebroederlijk naast elkaar.

ISTANBUL - Er is ophef in Duitsland ontstaan rond de internationals Ilkay Gündogan en Emre Can. Beide spelers hebben de Instagrampost van de Turkse spits Cenk Tosun geliket en dat is vlak voor de interland tegen Estland niet goed gevallen. Op de foto maakt de aanvaller een militair saluut.

Can en Gundogan (r) gebroederlijk naast elkaar.

Can en Gundogan (r) gebroederlijk naast elkaar.

Het gebaar van wordt gezien als steun voor het offensief van Turkije tegen de Koerden in Syrië. Cenk Tosun maakte de winnende treffer in de laatste minuut van de interland tussen Turkije en Albanië. Na de wedstrijd werd een foto van het saluut verspreid via het officiële Twitteraccount van het nationale elftal met de boodschap dat ze „de overwinning opdragen aan de dappere soldaten en medemartelaren.”

Bekijk hier het saluut van het nationale team in de kleedkamer:

Tosun heeft er nog een schepje bovenop gedaan door ook op Instagram een foto te plaatsen. „Voor onze natie, vooral voor diegenen die hun leven riskeren voor ons land”, schreef hij erbij. Tosun werd net als Gündogan in Duitsland geboren. Hij speelde tussen 2006 en 2010 ook voor Eintracht Frankfurt.

Gundogan unlikete - net als Emre Can (ook een Duitse international met Turkse roots) vrij snel de post maar toen was het mensen al opgevallen. „Ik heb de post bij het scrollen geliket, zonder enige bedoeling en zonder goed te kijken naar de inhoud. Ik ben absoluut een pacifist en tegen elke vorm van oorlog”, liet Can aan BILD weten.

Gundogan kwam eerder al voor het WK van 2018 in opspraak. Samen met Mesut Özil liet hij zich fotograferen met de Turkse president Erdogan. Uiteindelijk nam de Manchester City-middenvelder na harde kritiek wel afstand van de foto, in tegenstelling tot Özil, die niets van zich liet horen.