Nieuws/Sport
1505984493
Sport

Brons voor Wild en Pieters, Bos pakt zilver

EK baanwielrennen: Zilver op koppelkoers voor Van Schip/Havik

Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik

Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik

APELDOORN - Zie hier het overzicht van alle Nederlanse medailles bij het EK baanwielrennen in Apeldoorn.

Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik

Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik

16.55 uur: Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik hebben zilver veroverd op de koppelkoers. De titel ging net als bij de vrouwen naar Denemarken. Lasse Norman Hansen en Michael Mørkøv bleven met 52 punten de Nederlandse baanwielrenners 15 punten voor. Brons was er voor Duitsland dat net als Nederland op 37 punten was geëindigd.

Van Schip en Havik dreigden met nog een sprint te gaan buiten de medailles te vallen op dit olympische onderdeel. Met een uiterste inspanning won Van Schip de laatste sprint voor Frankrijk en Denemarken. Daardoor kwam Nederland op 37 punten, evenveel als de Duitsers die een ronde voorsprong hadden gepakt. Door de winst van de laatste sprint blijven Van Schip en Havik de Duitsers Maximilian Beyer en Theo Reinhardt voor.

Van Schip won zaterdag ook al zilver op de puntenkoers. Op het omnium had hij naast de medailles gegrepen.

Wild en Pieters brons bij koppelkoers

15.54 uur: Kirsten Wild en Amy Pieters hebben genoegen moeten nemen met brons op de koppelkoers. Het Nederlandse duo, de regerend wereldkampioen op dit onderdeel, zag de titel naar de baanwielrensters uit Denemarken gaan. Het zilver was voor Groot-Brittannië.

Wild en Pieters kwamen tot 23 punten. Denemarken, met Amalie Dideriksen en Julie Leth, bleef met 33 punten Katie Archibald en Laura Kenny uit Groot-Brittannië net voor. De Britse baanwielrensters kwamen tot 31 punten.

Voor Wild is het de derde medaille in Apeldoorn. Ze won eerder goud op de afvalkoers en het omnium. Op de scratch eindigde ze als zevende. Pieters kwam ook uit op de puntenkoers, maar bleef daar buiten de medailles

Theo Bos

Theo Bos

Zilver voor Bos

14.49 uur: Theo Bos heeft bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn zilver veroverd op de 1 kilometer tijdrit. De 36-jarige renner moest alleen de regerend wereldkampioen Quentin Lafargue voor zich dulden. De Fransman dook met 1.00,289 onder de tijd van Bos: 1.00,409.

Het brons was voor Michel d’Almeida (1.00,663) uit Frankrijk. Sam Ligtlee belandde met 1.00,701 net naast de medailles. Hij werd vierde.

Bos won in 2004 bij de Olympische Spelen van Athene zilver op dit onderdeel, toen het nog olympisch was. Hij was Europees kampioen in 2003 en wereldkampioen in 2005. Na een carrière als wielrenner op de weg keerde Bos terug op de baan. Sindsdien pakte hij op de 1 kilometer tijdrit twee keer zilver (2016, 2019) en brons (2018).

De start van Bos was niet zo snel. Maar met een razendsnelle slotronde dook hij onder de tijd van D’Almeida. Ligtlee was onderweg snel, maar beet zich stuk op de slotronde van zijn landgenoot. Alleen Lafargue wist een snelle tijd onderweg ook vol te houden.D

„Op het WK was ik ook dichtbij, maar was het gat groter”, zei Bos bij de NOS. „Het was heel zwaar, twee keer rijden sowieso.” De baanwielrenner hoopte dat het programma van zondag, met twee keer rijden binnen twee uur, in zijn voordeel zou werken. „Ik reed helaas iets langzamer dan in de ochtend. Lafargue ook, maar het was niet genoeg. Ik ben wel blij met het niveau dat ik heb.”

Kyra Lamberink kwam bij de vrouwen op de 500 meter tijdrit niet in de buurt van de medailles. Ze werd met een tijd van 34,160 zevende. Het goud ging naar de Russin Anastasia Vojnova. Zij bleef met 33,005 haar landgenote Daria Sjmeleva (33,057) net voor. Brons was voor Olena Starikova uit Oekraïne. Steffie van der Peet eindigde bij de kwalificatie als negende en plaatste zich niet voor de finale.