Sport/Schaatsen
1506941948
Schaatsen

Piotr Michalski zet Nederlanders een hak op de 500 meter

Piotr Michalski.

Piotr Michalski.

Heerenveen - Op de 500 meter op het EK afstanden hebben de Nederlanders Merijn Scheperkamp, Dai Dai N’tab en Kai Verbij de plaatsen twee, drie en vier bezet. De Pool Piotr Michalski ging naar het goud. Hij was een honderdste van een seconde sneller dan Scheperkamp met een tijd van 34,60.

Piotr Michalski.

Piotr Michalski.

Scheperkamp stond in een rechtstreeks duel tegenover Dai Dai N’tab, die hij op het okt eind december de toegang naar Peking ontzegde. Ook dit keer was hij zijn ploeggenoot van Jumbo-Visma de baas. Toch bleek het niet genoeg voor goud.

Verbij reed tegen Michalski en zag in de laatste bocht de Pool onderdoor komen. Hij trok goed door in de laatste rechte lijn en was uiteindelijk nipt sneller dan Scheperkamp. Het is voor de 27-jarige Pool de eerste grote titel.

Het is voor Scheperkamp het eerste internationale succes. De 21-jarige schaatser uit de opleidingsploeg van Jumbo-Visma verraste op het olympisch kwalificatietoernooi door de 500 meter te winnen en zich te plaatsen voor de Spelen. Met zilver op deze EK zette hij zijn opgaande lijn voort.