Sport/Autosport
1507713340
Autosport

’We zijn ervan overtuigd dat we volgend jaar niet het derde team zijn’

Hoopgevende boodschap voor Verstappen

Max Verstappen in gesprek met Helmut Marko.

Max Verstappen in gesprek met Helmut Marko.

Max Verstappen kon afgelopen weekeinde met zijn Red Bull-bolide weer niet opboksen tegen de Mercedessen en Ferrari’s, die oppermachtig waren in Rusland. Vader Jos uitte maandag met het oog op 2020 nog zijn zorgen, maar adviseur Helmut Marko kwam vervolgens met een hoopgevende boodschap.

Max Verstappen in gesprek met Helmut Marko.

Max Verstappen in gesprek met Helmut Marko.

„Wat betreft het chassis denk ik dat we volgend jaar veel beter voorbereid zijn dan dit jaar”, zo stelde 76-jarige Oostenrijker in gesprek met Motorsport.com. „En op basis van de vooruitgang die Honda aan het boeken is, geloven we dat we volgend jaar qua vermogen consistent op hetzelfde niveau kunnen zitten als onze rivalen Mercedes en Ferrari.”

Marko verwacht veel van Honda. „Ik vind dat ze fantastisch werk leveren. We weten dat ze in het verleden (bij McLaren, red.) grote problemen met de betrouwbaarheid hadden. Dit was ook iets waar ze zich zorgen over maakten, maar tot dusver hebben we dit seizoen helemaal geen pech met de motor gehad. Ik denk dat ze aan de juiste dingen werken. We zijn ervan overtuigd dat we volgend jaar niet het derde team zijn.”

De afgelopen jaren moesten Verstappen en Red Bull gedurende het seizoen een inhaalslag maken, maar Marko zegt dat het team volgend seizoen vanaf de start om de prijzen zal meedoen. „We hebben intern veel werk verricht en de data die we over volgend jaar hebben, stemt ons positief.”

De afgelopen jaren kwamen er vaker vergelijkbare voorspellingen vanuit het Red Bull-kamp en bleek men te positief. Zo stelde Marko begin dit jaar dat Red Bull in 2019 vijf races zou winnen. Momenteel staat de teller, vijf GP’s voor het einde van het seizoen, slechts op twee zeges. Dankzij de triomfen van Verstappen in Oostenrijk en Duitsland.

In de WK-stand bezet de maandag 22 jaar geworden Nederlander de vierde plaats. Met een totaal van 212 punten heeft hij een gigantische achterstand op leider Lewis Hamilton, die in zijn Mercedes al 322 punten vergaarde.

Jos Verstappen

Jos Verstappen was maandag bij Peptalk dan ook niet mals in zijn oordeel over de vooruitgang van Red Bull „Het team heeft het hele jaar tijd gehad om het gat te dichten, maar in de basis zijn we niet dichterbij gekomen. Waarom zouden ze het gat volgend jaar ineens wél dichten? Daar maak ik me wel veel zorgen over.”

„Qua motor en qua auto blijven we een beetje achter. Daar moet hard aan worden gewerkt, willen we volgend jaar mee kunnen doen om de wereldtitel. Het team moet echt dingen gaan veranderen en aan de slag, anders wordt volgend jaar ook een verloren jaar. Op dit moment ziet het er nog niet naar uit dat we volgend jaar om het wereldkampioenschap mee kunnen doen.”