Nieuws/Sport
1511072252
Sport

Met twee olympische atleten VS

Texaanse therapeut verdacht van dopinghandel: ’Wat je ook gedaan hebt, het werkt heel goed’

De Olympische Spelen in Tokio.

De Olympische Spelen in Tokio.

NEW YORK - Een therapeut uit Texas is aangehouden op verdenking van het verstrekken van dopingmiddelen aan twee Amerikaanse atleten die vorig jaar zomer aan de Olympische Spelen in Tokio hebben meegedaan.

De Olympische Spelen in Tokio.

De Olympische Spelen in Tokio.

Volgens de aanklagers verkreeg Eric Lira (41) de verboden producten, waaronder het menselijk groeihormoon en epo, via tussenpersonen in Midden- en Zuid-Amerika, waarna hij ze ter beschikking stelde aan de twee niet nader genoemde olympiërs.

Het Openbaar Ministerie in de Verenigde Staten heeft diverse versleutelde berichten tussen Lira en de twee atleten kunnen onderscheppen en ontcijferen. Daarin kwam onder meer een prestatie op de 100 meter van één van de sporters ter sprake. Dat wijst erop dat één van de cliënten van de opgepakte Lira een sprinter in de atletiekwereld zou kunnen zijn.

„Eric, mijn lichaam voelt zo goed. Wat je ook gedaan hebt, het werkt heel goed”, liet de betreffende atleet op 22 juni 2021 weten aan de therapeut, volgens één van de ontrafelde berichten. Lira dient later deze woensdag voor een federale rechter in Texas te verschijnen.