Sport/Wielrennen
151149343
Wielrennen

Vierde Nederlandse zege op een rij in Toscane

Chantal van den Broek-Blaak continueert Nederlandse hegemonie in Strade Bianche

Chantal van den Broek-Blaak wint de Strade Bianche.

Chantal van den Broek-Blaak wint de Strade Bianche.

De Strade Bianche voor vrouwen is zaterdag gewonnen door Chantal van den Broek-Blaak van SD Worx. De 31-jarige Nederlandse wielrenster kwam na sterk ploegenspel solo over de streep. Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) en Anna van der Breggen (SD Worx) werden tweede en derde achter de Rotterdamse.

Chantal van den Broek-Blaak wint de Strade Bianche.

Chantal van den Broek-Blaak wint de Strade Bianche.

In de finale van de Italiaanse gravelkoers reden eerst nog Marianne Vos en Annemiek van Vleuten op de laatste gravelstrook weg uit de groep met favorieten, maar zij werden luttele kilometers verderop alweer teruggepakt.

Op zes kilometer van de finish trokken Van den Broek-Blaak en Longo Borghini ten aanval. Door twijfel bij de achtervolgers (en afstopwerk van teamgenoot Van der Breggen) liep de voorsprong van het tweetal snel op tot een veilige twintig seconden.

Op de oplopende aankomst versnelde Van den Broek-Blaak en reed ze weg bij Longo Borghini. Met een verschil van zeven seconden bolde de wereldkampioen van 2017 uiteindelijk als winnares over de streep van het iconische Piazza del Campo van Siena.

De Strade Bianche voor vrouwen leidde het peloton over de witte grindwegen en heuvels rond Siena, waarna na 136 kilometer werd teruggekeerd in de startplaats.

Het is al het vierde seizoen op een rij dat een Nederlandse de Strade Bianche wint. De afgelopen twee jaar ging Van Vleuten aan de haal met de overwinning. In 2018 zegevierde Van der Breggen.