Sport/Voetbal
1511729588
Voetbal

’UEFA overweegt EK naar winter te verplaatsen’

De UEFA overweegt het EK voetbal van komende zomer in 12 landen vanwege het coronavirus naar december te verplaatsen. Dat is volgens The Telegraph een van de mogelijkheden die dinsdag tijdens een vergadering van de Europese voetbalbond wordt besproken.

Het EK kan over drie maanden mogelijk niet plaatsvinden omdat het onduidelijk is hoe lang het coronavirus een bedreiging vormt. Als de Europese eindronde wel op de geplande data doorgaat, dan kunnen mogelijk de verschillende nationale competities niet worden afgerond.

Als het EK wordt verplaatst naar december dan houdt de UEFA gelijk tred met de FIFA, die de openingswedstrijd voor het eerstvolgende WK voor 21 november 2022 heeft uitgeschreven. Het EK kan ook worden verplaatst naar de zomer van 2021, maar dan staat ook de eindronde van de Nations League op het programma.

The Independent schreef zaterdag op basis van anonieme bronnen dat het Europese voetbal misschien wel tot september stil ligt vanwege het coronavirus.

Coronavirus

De UEFA vergadert dinsdag over hoe het Europese voetbal het beste kan reageren op het besmettelijke coronavirus. Onderwerpen van gesprek zijn het EK van komende zomer in 12 landen, de huidige edities van Champions League en Europa League en het verdere verloop van 32 nationale competities.

De UEFA bespreekt tijdens vier vergaderingen over videoverbinding of en zo ja hoe de twee Europese toernooien en verschillende nationale competities uitgespeeld kunnen worden. Mogelijk kan dat alleen nog door het EK te verplaatsen.

Voorzitter Aleksander Ceferin en zijn team van de UEFA vergadert met de European Club Association, die bijna 250 clubs vertegenwoordigt. Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, FC Utrecht, Vitesse en FC Twente zijn ook bij de ECA aangesloten. Hij legt ook contact met vertegenwoordigers van de 55 bij de UEFA aangesloten bonden. Daarnaast peilt de preses uit Slovenië de mening van 32 Europese competities.

Ceferin zoekt als laatste contact met het uitvoerend comité van de UEFA, dat mogelijk ingrijpende beslissingen neemt. Michael van Praag is een van de belangrijke leden van de Europese voetbalbond.