Sport/Schaatsen
1513083186
Schaatsen

NK afstanden: Eerste titel schaatser Krol, goud Leerdam en Visser

Thomas Krol

Thomas Krol

HEERENVEEN - Thomas Krol heeft eindelijk zijn eerste Nederlandse titel binnen. De 27-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma schreef bij de NK afstanden in Thialf de 1500 meter op zijn naam. Krol, die vorig seizoen al de wereldtitel veroverde op de schaatsmijl, zegevierde in een prima tijd: 1.43,86.

Thomas Krol

Thomas Krol

Ploeggenoot Patrick Roest eindigde op ruime afstand op de tweede plaats met een tijd van 1.44,78. Koen Verweij, tweevoudig Nederlands kampioen op deze afstand, pakte brons met een tijd van 1.45,89. Sven Kramer, tegenstander van Roest in de laatste rit, moest genoegen nemen met de zevende tijd (1.47,43). Jan Blokhuijsen, die de vijfde tijd reed, werd naderhand gediskwalificeerd wegens het wegtikken van een blokje.

Nuis

Door de onzekere situatie rond Kjeld Nuis, die zich afmeldde wegens een zware griepaanval, zou Verweij als nummer 3 zijn startbewijs op de 1500 meter kunnen kwijtraken, zowel voor de EK als de WK afstanden. De Noord-Hollander, op de weg terug na een tussenjaar zonder schaatsen, kondigde na afloop meteen al aan dat hij niet akkoord gaat als zijn ticket naar Nuis gaat.

„Daarmee gaan we op voorhand niet akkoord”, zei de strijdbare routinier, die heel blij was met zijn derde plek. „Je moet gewoon doen wat je moet doen. Als Nuis zoveel kwaliteiten heeft dat hij een aanwijsplek verdient, had hij hier op 70 procent van zijn kunnen ook gewoon goede zaken kunnen doen. Ik neem mezelf als voorbeeld. Ik heb twee jaar geleden bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen in een soortgelijke situatie gezeten. Ik had toen last van gordelroos en koorts. Ik kreeg toen ook geen tweede kans.”

Visser snelste op 3000 meter

Esmee Visser schreef bij de vrouwen de 3000 meter op haar naam. De 23-jarige schaatsster van TalentNED dook in de laatste rit onder de leidende tijd van Irene Schouten. Visser, Europees kampioene op deze afstand, zegevierde met een tijd van 4.01,29. Schouten pakte zilver met 4.01,80 en Carlijn Achtereekte, olympisch kampioene op dit onderdeel, behaalde brons: 4.02,20.

De top-3 verzekerde zich van deelname aan de EK afstanden en de WK afstanden. Antoinette de Jong was opnieuw de grote verliezer. De onttroonde titelhoudster kwam als nummer 4 0,03 seconde tekort voor brons. De 24-jarige Friezin greep vrijdag ook al net mis op de 1500 meter (ook vierde). Ze kan daardoor deelname aan de EK en WK afstanden vergeten. De Jong plaatste zich nog wel voor de WK allround eind februari in Hamar. Ook Ireen Wüst stelde deelname aan dat toernooi veilig. Op de 3000 meter kwam de zevenvoudig kampioene zaterdag niet verder dan de vijfde tijd: 4.02,. Het derde WK-allroundticket gaat naar de winnares van de NK allround eind januari in Heerenveen.

Visser, olympisch kampioene op de 5000 meter, beleeft tot dusver een wisselvallig seizoen. Ze wist in het wereldbekercircuit nog niet op het podium te eindigen, deels door faalangst. „Die bangigheid is nog een beetje een valkuil voor mij”, gaf Visser toe na haar eerste Nederlandse titel op de 3000 meter.

„Ik vind het nog steeds niet fijn om de laatste rit te rijden. Dat geeft bij mij toch nog wat extra druk. Ik word er heel zenuwachtig van, ik rijd liever mijn eigen race eerder in het schema. Gelukkig ben ik er nu redelijk goed mee omgegaan, al vond ik het nog geen overtuigende rit.”

Esmee Visser

Esmee Visser

Leerdam pakt goud op 500 meter

Jutta Leerdam pakte goud op de 500 meter. De 20-jarige sprintster van Team Reggeborgh zegevierde in een tijd van 37,75 seconden. Daarmee reed ze een persoonlijk record. Leerdam, vorig seizoen derde, behaalde haar eerste Nederlandse titel op deze afstand. Ze won vorig seizoen al wel de nationale titel op de sprintvierkamp.

Letitia de Jong (26) pakte zaterdag zilver met een tijd van 37,93. Het brons ging naar de 19-jarige Femke Kok, die met 38,14 eveneens een persoonlijk record neerzette. Tweevoudig kampioene Jorien ter Mors, vrijdag tiende op de 1500 meter, stelde met de zesde plaats (38,46) opnieuw teleur. Ook de onttroonde titelhoudster Janine Smit (tiende in 38,66) kon de verwachtingen niet waarmaken.

Jutta Leerdam

Jutta Leerdam

Valse start

Leerdam, die zondag op haar favoriete 1000 meter opnieuw wil toeslaan, ging eerst nog wel vals van start. „Ik was zenuwachtig, omdat het de laatste weken al heel lekker ging. Dat wil je dan juist op dit toernooi natuurlijk graag laten zien. Gelukkig ging het bij de tweede startpoging wel goed. Ik reed mijn snelste opening ooit en ook een goed rondje. Ik voelde de steun van het publiek. Een vol Thialf inspireert me echt.”

Leerdam, begin november in Thialf nog maar vierde bij de wereldbekerkwalificatie, was over haar winnende race nog niet helemaal tevreden. „Ik heb eigenlijk nog nooit voor mijn gevoel een vlekkeloze race gereden. Nu ook niet. Op de laatste 200 meter wilde ik te graag en te snel naar de finish. Daardoor ging ik te gehaast schaatsen. Er zit dus nog rek in bij mij. Het kan en moet nog beter.”