Sport/Wielrennen
1514040913
Wielrennen

Koen de Kort verliest drie vingers bij ernstig ongeluk

Koen de Kort

Koen de Kort

Trek-Segafredo-renner Koen de Kort (38) heeft ernstig handletsel opgelopen bij een ongeluk met een voertuig off road in Andorra. Hij heeft hierbij ’zijn derde, vierde en vijfde vinger’ moeten laten amputeren, laat zijn ploeg weten.

Koen de Kort

Koen de Kort

Door de ernst van zijn verwondingen moest hij met spoed per helikopter worden overgebracht naar ziekenhuis Parc Tauli in Sabadell, in de provincie Barcelona, aldus Trek-Segafredo.

Na beoordeling van de ernst van de situatie werd besloten tot een onmiddellijke chirurgische ingreep. Ondanks de inspanningen van de artsen - die meer dan drie uur duurden - was het noodzakelijk om drie vingers te amputeren.

Functionaliteit hand behouden

„Helaas heeft Koen de derde, vierde en vijfde vinger van zijn rechterhand verloren. De amputatie is een totale verwijdering geweest”, legt Trek-Segafredo-arts Manuel Rodriguez Alonso uit, die nauw contact heeft gehad met de medische staf van het Catalaanse ziekenhuis.

Hij vervolgt: „Dokter Jorge Serrano, die hem opereerde en wie we moeten bedanken voor zijn werk, vertelde me dat vanaf de eerste bevindingen de functionaliteit van de hand behouden zal blijven, dankzij de duim en wijsvinger. Deze laatste heeft ook aanzienlijke schade opgelopen, maar werd dankzij de inspanningen van de artsen gered van amputatie.”

Alonso kon voor en na de operatie met de Trek-Segafredo-renner spreken en meldt dat hij ’fysiek en mentaal in goede conditie is’.

’Deskundige wegkapitein’

De Kort, door zijn ploeg ’onze deskundige wegkapitein’ genoemd, eindigde afgelopen zondag bij de NK wielrennen als 25e. Hij was vorige maand actief in de Ronde van Italië, die hij op de 134e plek afsloot. De Kort verlengde vorig jaar november zijn contract bij Trek met een jaar, tot eind 2021.

Hij rijdt sinds 2017 voor de Amerikaanse WorldTour-formatie, waarbij Steven de Jongh als ploegleider werkzaam is. De Kort behaalde in zijn lange carrière als vooraanstaand helper van kopmannen en sprinters zelf slechts twee overwinningen.